Tanulmány: több milliárd ember életére lesz hatással a klímaváltozás

2020. május 06. 10:23

Egy részük megpróbál majd tolerálható klímájú új lakóhelyet keresni, ami társadalmi és gazdasági zavarral jár együtt.

2020. május 06. 10:23

Ha a felmelegedés így folytatódik, az elkövetkező ötven évben akár a Föld akkori lakosságának egyharmada kerülhet olyan helyzetbe, hogy lakóhelyén az ember számára elviselhetetlenné válik a klíma – derült ki egy tanulmányból, amelyet az USA tudományos akadémiájának folyóiratában, a PNAS-ban publikáltak hétfőn amerikai, brit, dán, holland és kínai kutatók – írja a qubit.hu.

A kutatás egyrészt megmutatta, hogy az emberiség mindig is a mérsékelt égövi területeken koncentrálódott, azaz körülbelül 13 Celsius-fokos átlaghőmérsékletű vidékeken élt. A kutatók a népességnövekedés és a felmelegedés különböző forgatókönyveivel számolva emellett arra jutottak, hogy 2070-re 1-3 milliárd ember lakóhelyén válnak elviselhetetlenné a körülmények.

Jelen pillanatban kevesebb mint 25 millióan népesítik be a Föld legforróbb területeit, amelyeket nagyrészt a Szaharában találunk. Ezeken a helyeken az évi középhőmérséklet 29 Celsius-fok fölött van. A számítások szerint azonban 2070-re Afrika jóval nagyobb területét foglalja magában a veszélyzóna, emellett India, a Közel-Kelet, Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Ausztrália egyes részei is lakhatatlanná válnak.

Eközben 2070-ig a jelenlegi előrejelzések szerint tízmilliárdra nő a Föld népessége, és az érintett területeket 3,5 milliárd ember népesítheti be. Egy részük megpróbál majd tolerálható klímájú új lakóhelyet keresni, ami társadalmi és gazdasági zavarral jár együtt.

(Fotónkon a tüntetés résztvevői a globális felmelegedés elleni nemzetközi fellépést sürgetnek Madridban 2019. december 6-án.)

(qubit.hu)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jozi4110
2020. május 08. 22:56
A vírusnál sokkal nagyobb károkat, felfordulást, káoszt (?) fog eredményezni a klímaváltozás és annak kedvezőtlen hatásai, a kiszámíthatatlanul változó, szokatlan jelenségeket gyors egymásutánban produkáló időjárás, a hőhullámok, stb. Ez mind hatással lesz a gazdaságra, a társadalmakra és ez nem 100-200 év múlva fog eljönni, hanem már itt is van, és folyamatosan erősödik! Ezért kellene már most olyan nagy lépéseket tennünk, amiket Európa sok országában már megléptek, pl. autók számának, ill. a közlekedés volumenének radikális csökkentése, átalakítása a tömegközlekedés és az emberi meghajtású közlekedés javára. Egyébként Bp erre tökéletesen alkalmas város. 15p alatt biciklivel 2 kerületen át lehet jutni, ráadásul tényleg gyorsabban is, mintha autóval menne (dugót, majd parkolást is számolva) az ember. Az is jó változás lenne, ha pl. eleinte azok tennék le az autót, akik ezt belátják és tényleg tudják nélkülözni az autózást. Ráadásul a forgalomcsökkenés szuper hatásait most látja, érzi mindenki! Pl. a 6. kerület tök csendes, sokkal csöndesebb a lakásban is, mint korábban. Az ablakokat ki lehet nyitni szellőztetni, biztonságosabb gyalogolni, biciklizni, stb. Ha látjuk ezeket a jó hatásokat, miért nem lépünk ebbe az irányba?
Akitlosz
2020. május 07. 00:16
Nem a klímaváltozás nagy, hanem a népesség.
Rasdi
2020. május 06. 17:18
Ez felhívja a figyelmet, mekkora értéket hagytak ránk őseink. Ezt lehetőleg meg is kell védenünk a magunk utódai számára. Folyik a darwini "természetes kiválasztódás" is, nem kell a mi utódainknak sem a neandervölgyiek sorsára (kihalás) jutnia.
salátás
2020. május 06. 14:17
Lehet nem kéne 3 nál több gyerek.Sehova.Még Afrikába se. Mert ez arról szól,hogy ha ilyen ütemben nő Afrika lakossága akkor kijön a 3 milliárd,a klíma eleve szar,kicsit romlik még és tadaa..több milliárd ember élete került veszélybe!Mostmár aztán tényleg be kell fogadni őket. winkwink
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!