Már a tavalyi év végén elterjedt a vírus a világban egy tanulmány szerint

2020. május 06. 17:26

Eddig világszerte 258 ezren haltak bele a fertőzésbe.

2020. május 06. 17:26

Egy genetikai mutációkat vizsgáló, nagy léptékű kutatás szerint 2019 végén gyorsan terjedésnek indult a világon az új koronavírus – közölték a University College London (UCL) tudósai szerdán.

Majdnem négymillió a fertőzöttek száma

A kutatók az új koronavírus okozta Covid-19-betegséggel diagnosztizált több mint 7500 beteg mintáját elemezték genetikai szempontból. Az új koronavírus – SARS-CoV-2 – majdnem kétszáz genetikai mutációját találták meg. Francois Balloux, a UCL professzora, a kutatás egyik vezetője elmondta, az eredmények alapján a vírus globális genetikai változatainak nagy részét megtalálták a leginkább sújtott országok mindegyikében.

Ez arra utal, hogy a vírus már nagymértékben elterjedt a járvány kezdetén.

Minden vírus természetes módon mutálódik. A mutációk önmagukban nem jelentenek rosszat és semmi sem utal arra, hogy a SARS-CoV-2 a vártnál gyorsabban vagy lassabban mutálódik. Eddigi tudásunk alapján nem mondhatjuk, hogy halálosabbá és fertőzőbbé vagy ellenkezőleg, enyhébbé vált volna” – magyarázta. A világon több mint 3,68 millió fertőzöttet azonosítottak, 258 ezren haltak bele a fertőzésbe. Már több mint 210 országból és területről jelentették a vírus megjelenését azóta, hogy Kínában tavaly év végén kimutatták az első eseteket.  

 Az Infection, Genetics and Evolution című tudományos folyóirat legutóbbi számában publikált tanulmány megerősítette, hogy a vírus 2019 végén jelent meg, ezután gyorsan elterjedt az egész Földön. A kutatás nem tudta megállapítani, hogy pontosan melyik az a helyszín, ahonnan kiindult. Balloux és kutatócsoportja szerte a világból származó, több mint 7500 fertőzött páciens mintáját elemezte. Eredményeik alátámasztják azt, amit egyre több bizonyíték mutat: a SARS-CoV-2 vírus mutációi egy közös ősre vezethetők vissza 2019 végéről, ami arra utal, hogy a vírus ekkor terjedt át gazdaállatáról az emberre.

198 mutációt azonosítottak

„Eszerint valószínűtlen, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus régóta terjedt volna már az emberek között, az előtt, hogy az első eseteket azonosították” – mondta Balloux. Francia tudósok a héten megjelent tanulmánya kimutatta, hogy egy francia férfi már december 27-én fertőzött volt, majdnem egy hónappal korábban, mint ahogy Franciaországban az első igazolt eset megjelent. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a francia eset „nem meglepő”, és arra szólította fel az országokat, hogy nyomozzanak további gyanús esetek után.

Balloux azt mondta, a tanulmányukban azonosított 198 kis genetikai változás vagy mutáció úgy tűnik, egymástól függetlenül, egynél többször végbement. A mutációk a vírus alkalmazkodásának megértéséhez járulnak hozzá, valamint segítik a gyógyszerek és védőoltások kifejlesztését. „A vírusok legyőzésében az a nagy kihívás, hogy a gyógyszer vagy vakcina elveszítheti a hatásosságát, ha a vírus mutálódik. Ha a kórokozó olyan részeire összpontosítunk, amelyek kisebb valószínűséggel mutálódnak, az növeli a hosszú távon hatékony szerek kifejlesztésének esélyét” – magyarázta Balloux.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2020. május 07. 13:59
Kénytelen vagyok vitába szállni mindenkivel, mert tegnap este megnéztem az ATV méltán világhíres tudományos műsorát az Egyenes Beszéde-t. Ebben Dr. Kórózs Lajos akadémikus, másodállásban nemzetközileg elismert virológus elmondta, mit elmondta, világgá kiabálta -ténylegesen kiabálta-, hogy erről a vírusról már tavaly novemberben mindenki(!) tudta, hogy ilyen méretű pandémiát fog okozni és ezért tudott minden ország -természetesen csak ott ahol a politikusok nem süketek- időben felkészülni. Sajnálattal kiabálta ki -ténylegesen kiabálta- azt a szomorú tényt, hogy ebben a felkészülésből Magyarország egyesek -konkrétan Orbán miniszterelnök- hibájából kimaradt és ezért oly pusztító hazánkban ez a járvány!
néhai Ch.Pilot
2020. május 06. 22:16
Francokat! Krisztus előtt 2320-ban! Egyre gyártják a legendát a vírusról - visszamenőleg is, mint a Csillagok háborúja című film esetében.
aleb19
2020. május 06. 18:46
az erősebbet csak később küldték. .. == ez jo
Aerion
2020. május 06. 18:38
Szóval a vírus 2019 végén jött létre, de mennyire a végén? Az első regisztrált megbetegedések 2019 november közepén történtek Kínában, akkor még nem is tudták, hogy mi ez, csak egy hónappal később vált világossá, hogy mivel van dolguk az orvosoknak. Mivel a vírusnak kell néhány hét ahhoz, hogy olyan tüneteket idézzen elő, amivel kórházba lehet kerülni az első fertőzésekre minimum november elején, vagy október végén kerülhetett sor. De ezeket az embereket ki fertőzte meg? És aki megfertőzte őket, hogyhogy nem került kórházba? Az első regisztrált esethez képest, ami Hupej tartományban volt közép-Kínában, egy mezőgazdasági munkát végző 55 éves férfi esetében, hogy a büdös francba jutott át a vírus 4 hét alatt légvonalban több mint 8 ezer km-re egy francia kisvárosba, és fertőzhetett meg egy ott élő lakost, aki nem járt külföldön, nem járt szórakozóhelyekre, étterembe, kaszinóba, és nem találkozott kínaiakkal. És amikor megfertőződött, még egyetlen regisztrált beteg sem volt Franciaországban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!