Vajon ki a legnépszerűbb politikus a székelyek körében?

2020. február 28. 09:36

Majdnem 3000 háromszékit kérdeztek erről.

2020. február 28. 09:36

Erdélyi és anyaországi politikusok vegyesen a lista elején

A Maszol.ro mutatja be a háromszéki RMDSZ által rendelt közvélemény-kutatás eredményét. Az adatokból kiderült: Orbán Viktor mindent visz. A magyar miniszterelnök bizalmi indexe a háromszéki magyarok körében 92 százalékos, gyakorlatilag konszenzuális.
Ezzel szemben a román politikusokba, illetve román pártokba vetett bizalom Kovászna megyében nagyon alacsony, mindegyik 5 százalék körüli, ebből mindössze Klaus Johannis államfő emelkedik ki 24,6 százalékos bizalmi index-el a háromszéki magyarok körében – írja a Maszol. A cikkből az is kiderül, az adatok nagy mintán alapulnak: 2929 háromszékit kérdeztek meg a kutatás keretében. Orbán Viktort Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester követi 78 százalékkal, a következő erdélyi politikus Kelemen Hunor 62 százalékkal. Beékelődik közéjük Semjén Zsolt és Kövér László, 74 illetve 67,5 százalékkal.

Intézmények terén is Magyarország az első

A kutatás keretében az intézményekbe vetett bizalomra is rákérdeztek. A Kovászna megyei magyarok 82 százaléka Magyarország kormányában bízik meg, ezt követi 67 százalékkal a helyi polgármesteri hivatal, 61 százalékkal a megyei tanács, 18 százalékkal a román államfői hivatal és 16 százalékkal a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), legvégül 12 százalékkal Románia kormánya – ismerteti a Maszol a számokat. Pártok terén is hasonló a helyzet, a román pártok az öt százalékot sem érik el. Ezzel szemben az RMDSZ 65 százalékon áll, az EMNP 26 százalékos, az MPP 22 százalékos népszerűségnek örvend.

Borús országos kilátások, fényesebb helyi jövő

A megkérdezett háromszéki magyarok 85 százaléka válaszolta azt, hogy az országban rossz irányba haladnak a dolgok, ezzel szemben saját településükről 58 százalékuk nyilatkozta, hogy az elmúlt két évben fejlődött, és 35 százalékuk nem tapasztalt fejlődést közvetlen környezetében. Kovászna megyében leginkább a sepsiszentgyörgyiek elégedettek, a megkérdezettek 81,2 százaléka szerint a város fejlődött. A fejlődést hiányára leginkább a háromszéki falvak lakói, illetve a barótiak panaszkodtak, az erdővidéki város lakóinak 80 százaléka az elmúlt időszakban nem tapasztalt fejlődést – zárja az adatok ismertetését az erdélyi magyar honlap.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2020. április 26. 22:28
Ehhez képest van egy parászkás marosvásárhelyi rádiójuk. Érti ezt valaki?
koronaszepe
2020. február 28. 10:30
https://i.ytimg.com/vi/UU_ouunYciY/hqdefault.jpg
szeekely
2020. február 28. 10:06
"A magyar miniszterelnök bizalmi indexe a háromszéki magyarok körében 92 százalékos, gyakorlatilag konszenzuális." Nem veletlen, feleim! Orban Viktor a legjobb magyar miniszterelnok, akit lathattunk mind a 20-ik, mind a 21-ik szazadban. Ki volt, ki lehetett valaha is jobb nala? Jo idoben nott bele a politikaba, tehetseges, jol beszel, tudja mit akar es sokat tesz a Magyarorszagert, az erdelyi es kornyezo magyarokert egyarant! A Joisten aldja meg a kezet, hogy meg tobb jot tehessen velunk es mindenkinek aki magyar, hogy annal tobb magyar gyermek szulethessen bele a Karpat-mendencebe, a mi tortenelem altal ovott-vedett es nekunk, minden magyaroknak megadatott otthonunk es hazank! Azert fontos az is, hogy megmondjuk, amiben nem ertunk egyet. Hogy mindenki tudhassa merrol fuj a szel. Mink szeretjuk Orban Viktort, de nem mindig es nem mindenben ertunk vele egyet. Nem hallgatjuk el azt sem ami hibadzik, hogy mindenki okulhassek! Mert amit a lipsek mondanak, abbol nem lehet okulni. De mink nem vagyunk lipsek. Mink nem szeretjuk a lipseket, a Gyurcsanyokat, a Ferko-Berkot meg anyjukot sem. Azert orajuk ne hallgassatok. De amit mi modunk, arra figyelmezzetek. A Joisten aldja meg Magyarorszagot, a Karpat-medencet, a benne elo magyarokat vezetojukkel, Orban Viktorral egyutt! Aldomas.
3M..
2020. február 28. 09:52
RMDSZ által rendelt közvélemény-kutatás, csak egy eredményre juthat. Természetesen Soros (Orbán). Mernének csak más eredményz kihozni! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!