Hamarosan elkészül az új brit terrorizmus-törvény

2020. február 11. 13:37

Hamarosan a brit parlament elé kerül a terroristák korai szabadulását megakadályozni hivatott törvénytervezet. A cél, hogy február végéig el is fogadják az új jogszabályt.

2020. február 11. 13:37
null

Az új törvényt Angliában, Skóciában és Walesben alkalmaznák. A hirtelen lépés kiváltója a február eleji londoni késes támadás volt, amelyet a rendkívül veszélyes terroristaként nyilván tartott Sudesh Ammant hajtott végre tíz nappal azután, hogy feltételesen idő előtt kiengedték a börtönből. Nem ez volt az első ilyen eset. Tavaly novemberben egy szintén idő előtt, 16 éves börtönbüntetésének felezésével 8 év után szabadon bocsátott iszlamista terrorista, a 28 éves Usman Khan hajtott végre késes támadást Londonban. 

A törvényjavaslat hó vége előtti elfogadtatásának célja, hogy megakadályozzák Mohammed Zahir Khan február 28-ra várható, szintén automatikus kedvezménnyel történő idő előtt szabadon bocsátását. Khant terrorizmusra való felbujtás miatt ítélték el korábban. 

A brit kormány javaslata értelmében a terrorizmushoz köthető cselekmények miatt elítélteket legkorábban a kiszabott börtönbüntetés időtartamának kétharmada után lehetne kiengedni a börtönből, és nem automatikusan, hanem kizárólag a feltételes szabadságra bocsátást elbíráló testület (Parole Board) jóváhagyásával. 

Ugyanakkor többen is jelezték a kabinetnek, hogy komoly jogi vitákra lehet számítani a tervezet kapcsán. A Pale Board bevonása az elbírálási folyamatba általános helyeslésre talált, ugyanakkor a változtatások visszamenőleges alkalmazása már korántsem. Az új törvény 50 elítéltet érint, akik esetében visszamenőlegesen kellene alkalmazni, amikor elbírálják a próbaidős szabadon bocsátásukat. 

A kormány érvelése szerint viszont nincsen szó visszamenőleges hatályú alkalmazásról, mivel az elítélés alapját képező jogszabályokat nem változtatnák meg, csupán annak módját, ahogy alkalmazzák őket. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!