Svéd jégtörő mentette meg a belugák énekét

2019. augusztus 05. 12:19

A tudósok már csaknem feladták a reményt, hogy az értékes kutatási adatok előkerülnek.

2019. augusztus 05. 12:19

Egy svéd jégtörő hajó mentette meg a belugák éneket rögzítő, az északi-sarkvidéken elsodródott felvételeket. A műszerek jeladóit figyelemmel követő kaliforniai tudósok már csaknem feladták a reményt, hogy az értékes kutatási adatok előkerülnek. A véletlenek sorozatának köszönhetően azonban az Oden nevű jégtörő hajó rögtönzött mentőakció keretében kihalászta a kutatóbóját Kanada északi részén. 

Műholdakon keresztül láttuk, amint elsodródik, és egészen véletlenül éppen az Oden mellett sodródott. Fantasztikus szerencse volt” – mondta Josh Jones, a San Diegó-i székhelyű Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa. Hozzátette: mivel a műszer összetorlódott jégtáblákba szorult, csak idő kérdése volt, hogy széttörjön. 

A Scripps kutatói 2013-ban helyezték üzembe a bójára rögzített eszközt Kanadában, az északi-sarkvidéki Barrow-szorosnál a tengerfenéken. Az általa regisztrált hangok felhasználásának célja, hogy jobban megérthessék, milyen hatással van a klímaváltozás a régió tengeri élővilágára. Egy éven át rögzítette a bója az óceán zajait az elhaladó hajók propellereinek zúgásától kezdve a belugák énekéig. Az érzékeny műszer felvette a narválok zenéjét, grönlandi bálnák és szakállas fókák hangját is. Jones és társai két egymást követő évben sem tudták begyűjteni a bóját, amely július közepén került felszínre, vélhetően akkor, amikor egy jéghegy felrántotta a tengerfenékről.

(képünk illusztráció)

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Budai Katalin
2019. augusztus 08. 23:42
Belugák éneke: https://www.youtube.com/watch?v=WabT1L-nN-E
merkur01
2019. augusztus 05. 14:18
A hajó, amikor nem illusztráció: https://www.google.com/search?q=oden+icebreaker+ship&rlz=1C1GCEU_huHU822HU822&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwils7e52uvjAhXnwYsKHZDNBJcQ_AUIESgB&biw=1060&bih=611#imgrc=mvW1vnQeld3PiM:
KannibálTatárÚr
2019. augusztus 05. 13:10
Milyen hülyék ezek a svédek! Ez elolvadt jégmezőkön jégtörőkkel járnak.
dyn gwyn
2019. augusztus 05. 13:08
két hétig kerestek egy betolakodó orosz tengeralattjárót, de nem lett meg. majd az ének kárpótol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!