Hatalmas hadgyakorlatot tartanak az oroszok a Balti-tengeren

2019. augusztus 01. 14:08

Mintegy 70 hadihajó, 58 repülőgép és helikopter és 10 ezer katona részvételével kezdődött el az Óceáni Pajzs-2019 fedőnevű gyakorlat.

2019. augusztus 01. 14:08

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint az augusztus 9-ig tartó Óceáni Pajzs-2019 fedőnevű manővereken alapvetően azok a flottaegységek vesznek rész, amelyek szombaton Szentpéterváron és Kronstadtnál felvonultak a haditengerészet napja alkalmából megrendezett vízi parádén. 

Az orosz hadiflotta főparancsnoka, Nyikolaj Jevmenov tengernagy irányítása zajló gyakorlat célja a közlemény szerint a flottaközi csoportosulás bevetésének és a hadvezetésnek a gyakorlása, valamint annak ellenőrzése, hogy mennyire felkészült a haditengerészet Oroszország nemzeti érdekeinek védelmére. 

Az Óceáni Pajzs hadgyakorlatot tavaly első ízben a Földközi-tengeren rendezték meg, 26 hajó és 34 repülőgép és helikopter részvételével. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint egyébként az oroszok 67 százaléka az oroszt tarja a világ legerősebb hadiflottájának. Nyolcvankilenc százalék úgy vélekedett, hogy az orosz haditengerészet képes megvédeni Oroszország tengeri határait külső fenyegetés ellen. A megkérdezettek 56 százaléka pozitívan viszonyulna ahhoz, ha gyermeke a haditengerészet tisztjévé szeretne válni.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Természetes Orbánizmus
2019. augusztus 02. 12:25
Közelbe álomásozó NATO zsóldosok tekintetébe tömeges leszerelés mely hulláma várható! Első kézbe tapasztalják az orosz technikai erkőlcsi fölényt nem viszik vásárba a bőrüket továbbiakba! Mint a Donald Coock hajó esetébe! Leált az egész irányitás egy Orosz repülő kikapcsólta aztán csak lesték ahogy körbe repdesi őket zavartalanúl! Utána első kikötőbe leszerelt az álomány fele!
matykox
2019. augusztus 02. 12:17
Semmi se szokatlan ezen. Semmi se "hatalmas". Legfeljebb a manipuláció - as usual.
airmax
2019. augusztus 02. 10:26
Én is azt gondolom, hogy az orosz katonai fenyegetést erősen eltúlozza mainstream sajtó... És nem csak a felszerelést, és katonai erőt tekintve, hanem a hódító szándékot is. (ami gyakorlatilag nem is létezik, csak mondjuk már fáj nekik, hogy már ukrajnán túlra is vissza kell vonulniuk.. Én megértem, hogy meg akarják védeni magukat a további hódítással szemben. (Bár jogosnak tartom, hogy az európai hódításaikról , értsd kelet-európa) le kellett mondaniuk...) És azt is meg kell értenünk, hogy soha nem fognak a Krím-ről lemondani, hiszen sok száz éven át harcoltak érte pl. az oszmán birodalommal... A történelem azt is tanítja még hogy ami már tényleg orosz terület, azt azért ne akarja senki elvenni tőlük, mert azon már sok birodalom bukott el... Visszatérve az orosz fenyegetésre... Ennek szajkózása, csak egyre jó, -hiszen valós veszélye elég csekélyke...- arra, hogy európának esze ágába ne jusson egy eurázsia együttműködés keretében az usa biradolomnak egy ellenpólust létrehozni... Putyinnak fejlesztenie kell a hadseregét, ha meg akarja védeni azt ami a szovjetunió bukása után még orosz birodalomként megmaradt.. Ez a fejlesztés pedig elég ürügy arra, hogy a valós fenyegetésen túl kőkemény ellenségképet fessenek róla. Ebben a helyzetben mi az európai teendő? Már hallottunk is róla amúgy az Orbán UvdL találkozó kapcsán... Összeurópai hadiipari, és hadsereg fejlesztés kell. Ez a minimum feltétele annak, hogy európának legalábbis valamicske beleszólása legyen a dolgokba... enélkül csak a kussoló csatlós szerepe juthat... Bár ez még mindíg kevés, egy csomó minden kell még... Pl az eu-ból kilépő angolokat az európai védelmi együttműködésben benn kell tartani... (ez hatással van a brexit tárgyalásokra... nem véletlenül fényképezkedett Boris johnson atomtengeralattjáró előtt...) Szóval észnél kell lenni... És még csak ott tartunk, hogy az idióta alkoholista vezetés el lett távolítva....
3M..
2019. augusztus 01. 16:15
Nemzeti érzelmű magyarként, mindig végtelen nyugalommal tölt el amikor Oroszország a közelünkben, vagy a térségben tart nagyszbású hadgyakorlatot. Európában más segítségére amúgy sem számíthatnánk, mivel Magyarország körbe van véve halálos ellenségeivel. Reméljük hogy a történelem kereke hamarosan úgy fordul, hogy ismét határosak lehetünk a világ legnagyobb országával és a közelségük áldásos hatásait soha több nem kell nélkülöznünk. Ez a három évtized az üresség és a kiégettség érzetével töltötte el minden honfitársamat, engem is közzéjük számítva, természetesen. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!