A spanyol sajtó a különböző kormányalakítási dilemmákról ír

2019. április 29. 07:36

Az eredmények alapján azonban továbbra sem dőlt el, hogy milyen összetételű kormány alakulhat. A parlament felsőházában, a szenátusban is többséget szereztek a szocialisták, amire 25 éve nem volt példa.

2019. április 29. 07:36

A spanyol sajtó a különböző kormányalakítási dilemmákról és a konzervatívok bukásáról ír az előrehozott parlamenti választások másnapján, hétfőn megjelent véleménycikkeiben.

Az ABC című konzervatív napilap úgy vélekedik, hogy a választásokon győztes, de önállóan kormányt alakítani nem tudó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetője, Pedro Sánchez most is a szeparatista erők és a radikális baloldal támogatásával lehet miniszterelnök, ahogy az Mariano Rajoy konzervatív kormányfő tavaly nyári leváltásakor is történt. Az újság ezért „Spanyolország jövőjére nézve nagyon aggasztónak” nevezi a választások eredményét.

A konzervatív lap történelmi bukásnak nevezi a konzervatív Néppárt (PP) rossz szereplését, és mint írta, ez elgondolkodásra kell késztesse a pártot egy hónappal az újabb, ezúttal spanyol helyhatósági és európai parlamenti választások előtt, félő ugyanis, hogy „a nem baloldali” szavazatok szétszórtságának árát „májusban újra meg kell majd fizetni”.

„Önbeteljesítő jóslat”

Az El País baloldali napilap szerint az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt az az erő, amely a legnehezebb döntés előtt áll: megtartja-e a kampányban képviselt álláspontját, hogy nem támogat egy szocialista kormányt, vagy sem. A cikk szerint előbbi eset teheti „önbeteljesítő jóslattá” azokat a figyelmeztetéseket, amelyekkel a középpárt a spanyol egységet fenyegető veszély ellen emelte fel a hangját.

Az újság azt valószínűsíti, hogy a különböző politikai csoportok nem foglalnak majd állást az esetleges kormányalakítási paktumokról, amíg le nem zajlanak a közelgő májusi választások.

A La Vanguardia című katalán lap értelmezése szerint a választásokon a katalán krízisnek meghatározó szerepe volt, és így az annak kezelésére adott válasz döntött; a szavazók a párbeszédre való elhivatottság és a feszültségcsökkentés mellett tették le voksukat.

„Korrupció hosszú árnyéka”

Mint írta, a VOX radikális jobboldali párt parlamentbe jutása leginkább a Néppártnak okozott kárt, amely kedvezőtlen eredményéhez részben a „korrupció hosszú árnyéka” is hozzájárult.

Az újság felhívta a figyelmet arra, hogy az új parlament politikai töredezettsége megkívánja az együttműködést a különböző erők között.

A vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat szocialista párt nyerte meg Spanyolországban. Az eredmények alapján azonban továbbra sem dőlt el, hogy milyen összetételű kormány alakulhat. A parlament felsőházában, a szenátusban is többséget szereztek a szocialisták, amire 25 éve nem volt példa.

A leadott alsóházi szavazatok 98 százalékot meghaladó feldolgozottsága szerint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 28,7 százalékos eredménnyel végzett az élen, s így 123 mandátuma lehet a 350 fős parlamentben. A második helyen végzett konzervatív Néppárt (PP) az eddigi legrosszabb választási eredményét könyvelhette el a megszerzett 66 mandátummal, ami hatalmas vereséget jelent eddigi 134 mandátumukhoz képest. Jelentősen növelte viszont parlamenti képviseletét az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely 57 mandátumával a harmadik párttá lépett elő a törvényhozásban.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2019. április 29. 08:26
Súlyos árat fog fizetni Spanyolország a szocik soványka győzelme miatt,. Ugyanez igaz a szocialista pártra is, mert csak úgy tudnak esetleg kormányt alakítani, ha bevállalják a szeparatistákat és a radikális baloldalt is, továbbá melléjük áll a Ciudadanos is, ami enyhén szólva sem barátja a szociknak. Ha baloldali kormány lesz, akkor garantált a káosz, erősödik a szeparatizmus, súlyosodik a migrációs nyomás. Szegény Spanyolország...
Természetes Orbánizmus
2019. április 29. 08:06
Migráció ellenes VOX a szavazatok 10 százaléka melyet megkapott a parlamentbe 350 helyből 24 az övé 7 százalékot sem elérő mandátum szám! Szoci migráció támogató tábor 28 százalékot elér ezt meg kell jutalmazni 123 mandátum amely 35 százalék erő a parlamentbe! Ez nem sérti Brüsszel demokrácia féltő szemét?! Csűrik csavarják az eredményt győzzön a migráció fajkeverés keresztény országokat térdre kényszeriteni minden áron! https://resultados.elpais.com/elecciones/2019/generales/congreso/
terra
2019. április 29. 08:02
Na itt sem lesz egyszerű kormányt alakítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!