Ingyenes lesz a prágai tömegközlekedés a szmogos napokon

2019. február 26. 09:51

Az ingyenesség minden tömegközlekedési eszközre vonatkozik.

2019. február 26. 09:51

Ingyenessé teszik a közösségi közlekedést Prágában az erősen szennyezett levegőjű napokon, az intézkedés már a szmogriadó legalacsonyabb fokozata esetén életbe lép – jelentette be a cseh főváros önkormányzata. Az ingyenesség minden tömegközlekedési eszközre vonatkozik, ugyanakkor a bérletesek nem kérhetnek visszatérítést a szmogos napokra, amikor amúgy is díjmentesen utazhatnának.

Az intézkedés napi 5 millió koronára (62 millió forint) becsült költségét a városi költségvetés tartalékából fedezik. Az önkormányzat szerint a többletköltség előteremtésénél nagyobb gond, hogy a tömegközlekedési eszközök már így is kapacitásuk felső határán működnek. A szmogriadó hét fokozatának egyikét a Cseh Hidrometeorológiai Intézet mérései alapján rendelik el. Prágában évente átlagosan 5-7 szmogosnak minősített nap van, de ez lehet több, mert tavaly szigorítottak a légszennyezettségi határértékeken.

Csehországban a főváros a második legszennyezettebb levegőjű település Ostrava után. Míg az észak-morvaországi városban főleg a gyáripar a felelős ezért, Prágában a szennyezés 80 százaléka a közlekedésből származik.

A prágai önkormányzat emellett tervezi a fűtésben a szilárd tüzelőanyagok visszaszorítását is.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. február 26. 11:12
HCS
EJános
2019. február 26. 10:53
Molnár Csacsinak is valami szmog-programmal kellene a választásokon indulnia. Mindjárt el lehetne adni az ingyenes békávét.
duzur
2019. február 26. 10:39
Ha komolyan veszik ezt és minden olyan napra vonatkozni fog ez a szabály amikor károsító a légzés -föleg az annyira "megrendelt" gyerekek számára-, akkor sok napra fog vonatkozni. Mindenképpen egy nagyon hasznos ötlet. Ugyanakkor, ha tartós tendencia lesz a sok és erös szélfúvás, az is tisztítja a levegöt. Csak éppen nagyon kellemetlen. Föleg azoknak akiket még a ventilátor is irritál...
balbako_
2019. február 26. 10:28
Én úgy emlékszem, hogy Budapesten a BKV-n a forgalmi engedéllyel utazhat az akinek aznap a rendszámát letiltották.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!