Politikai befolyás érte a csatornát, lemondott az ABC vezérigazgatója

2018. szeptember 27. 10:53

Kormányzati nyomásra akartak eltávolítani munkatársakat, kitört a botrány.

2018. szeptember 27. 10:53

Lemondott csütörtökön az ABC ausztrál közszolgálati műsorszolgáltató vezérigazgatója, Justin Milne, mert felmerült a gyanú, hogy kormányzati nyomásra akarta eltávolítani a szervezet két befolyásos újságíróját. A Sydney Morning Herald című ausztrál napilap szerdán arról tudósított, hogy Milne májusban azt írta egy e-mailben az ABC ügyvezető igazgatójának, Michelle Guthrie-nek: mondjon fel Emma Alberici újságírónak, akinek munkáját az akkori kormányfő, Malcolm Turnbull kifogásolta, mert kedvezőtlen színben tüntette fel a kormány gazdaságpolitikáját.

„Utálják őt” – írta Milne Albericiről az elektronikus levélben, amelyet egy a tévé vezetéséhez közel álló személy adott át a Sydney Morning Heraldnak. „Egyszerű a dolog. Szabadulj meg tőle. Az ABC-t kell mentenünk, nem Emmát” – folytatta.

Milne állítólag Andrew Probyn politikai szerkesztőt is ki akarta rúgatni, ugyancsak azért, mert Malcolm Turnbull akkori konzervatív kormányfő nem kedvelte. A konzervatív kormányok gyakran vádolják az ABC-t balodali elfogultsággal, és többször kilátásba helyezték a közszolgálati médium forrásainak csökkentését.

A Herald cikkét követően a műsorszolgáltató sydney-i irodájának alkalmazottjai tiltakozó megmozdulást szerveztek Milne ellen, akinek szerintük nem sikerült megvédenie a szervezet függetlenségét, és távozásra szólították fel. A vezérigazgató csütörtökön azt mondta, hogy 100 százalékosan megőrizte az ABC önállóságát, és tagadta, hogy bárki a kormányból megkereste volna azzal, hogy menesszen bizonyos újságírókat - írta az AAP ausztrál hírügynökség.

Scott Morrison konzervatív kormányfő a Twitteren üdvözölte Milne lemondását. „Itt az ideje, hogy az ABC visszatérjen a régi kerékvágásba, és újra független, elfogulatlan műsorokat sugározzon” – tette hozzá.

Bill Shorten, az ellenzéki Munkáspárt vezetője hangsúlyozta: a kormánypártnak nincs joga eldönteni, hogy a közmédia miről és hogyan számol be, nincs joga beavatkozni és embereket kirúgatni.

A Guardian videóján az ügy kapcsán kibontakozó felszólalások felvételei láthatóak.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2018. szeptember 29. 17:53
"... a kormánypártnak nincs joga eldönteni, hogy a közmédia miről és hogyan számol be, nincs joga beavatkozni és embereket kirúgatni." ... amíg az a "kormánypárt" konzervatív. Viszont amennyiben leváltják őket baloldalira, akkor nem csak "joga van", de kifejezetten kívánatos, hogy mindezeket elkövesse! Persze szigorúan csak a demokrácia, a pluralizmus és a mindenki által hőn óhajtott haladó, multikulti sokszínűség nevében!
kaltran
2018. szeptember 28. 08:58
Micsoda álságos hírecskék ebben az álságos világban. Harcolnak a "független szabad" újságírók, csak éppen az nem publikus, kitől függetlenek? A kormány nem avatkozhat be. Ellenben a tulajdonos, a háttérerő, egy alapítványi apanázs,vagy egyéb- semmi perc alatt beavatkozhat ugye, mert az a "civil szféra" ugye. Van erre egy jó mondás Besenyő Pitsta bácsitól, aki megmondja mi a saját véleményem.
Ján Fortunák
2018. szeptember 27. 13:34
Á, szerintem ilyen nincs. Kormányzati nyomásra...?
fogd a pénzt és kuss
2018. szeptember 27. 11:32
bezzeg a basi naponta feszíti keresztre az újságírót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!