Svéd aktivisták hajóját kobozta el Izrael a gázai övezetben

2018. augusztus 04. 16:13

Humanitárius segélyt szállított az az izraeli haditengerészet által elkobzott svéd hajó, mely az izraeli hadsereg szerint meg akarta törni a gázai övezet blokádját.

2018. augusztus 04. 16:13

Egy svéd aktivisták hajóját kobozta el szombaton az izraeli haditengerészet, miután a hajó a hadsereg forrásai szerint megpróbálta megtörni a palesztin gázai övezet blokádját – írja a Reuters.

A hajón tartózkodó tizenkét ember között nagyrészt svéd állampolgárokat találtak, de volt a fedélzeten német, brit, spanyol, francia és kanadai is. Egyelőre őrizetben vannak, de hamarosan repülőgéppel hazaküldik őket, közölte az izraeli bevándorlási hivatal.

A Szabadságot Gázának nevezetű hajó főként orvosi eszközöket, gyógyszereket szállított. Az utasok közül ketten újságírók voltak, mondta az „utazást" szervező, Ship to Gaza civil csoport.

A civilek egyúttal közleményben követelték: a fogva tartott személyzetet, illetve a hajót és szállítmányát juttassák vissza a hajó indulási helyére, innen pedig „a nemzetközi és a palesztin vizeket tiszteletben tartva, a nemzetközi jog figyelembe vételével” folytatnák útjukat.

Izrael álláspontja szerint egyébként Gáza izraeli blokádjára azért van szükség, hogy az olyan paramilitáris szervezetek és iszlamista csoportok, mint a Hamasz, ne jussanak fegyverekhez. Izrael és az Egyesült Államok egyébként a Hamaszt terrorszervezetként tartja nyilván.

Az izraeli hadsereg közleményben ítélte el a svéd hajó útját: szerintük a fedélzeten tartózkodók „megsértették a jogos tengeri blokádot”, és az izraeli Ashdod kikötőjén keresztül egyébként is lehetőség van Gázába humanitárius segélyeket adományozni.

A fegyveres konfliktusok sújtotta gázai övezetben több mint kétmillió palesztin él. Az ENSZ és Egyiptom is folyamatosan próbál tartós fegyverszünetet kialakítani Izrael és a Hamasz között – egyelőre sikertelenül, ugyanis a felek 2008 óta háromszor is háborúztak egymással.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KötőDániell
2018. augusztus 05. 06:16
Egy barátom Izraelben orvos. Akinek szüksége van orvosi ellátásra az Gázából is kijut izraeli kórházba. Ellátják. Tehát az hogy gyógyszert visznek Házába azzal a terroristákat támogatják a civilek. De úgy állítják be mintha az izraeliek valami vadállatok lennének akik palesztin gyerekeket hagynak elpusztulni. Az az igazság hogy azoknak a gyerekeknek az orvosi ellátását a Hamasz akadályozza meg hogy aztán legyen mire hivatkozni.
tom hagen
2018. augusztus 04. 17:22
Egyszerűen undorító, amit ezek a "civilek" művelnek. Hülyítik ezt a sok szerencsétlen, tudatlan afrikait, akiknek itt se lesz jó. De ezzel az energiával, pénzzel a saját otthonukban normális életet lehetne teremteni nekik. És Európa is megmaradna olyannak, amilyennek szeretjük.
I_Isti
2018. augusztus 04. 17:13
Még egy eszelős tekintetű svéd. Ezek tiszta hülyék. A zsidók — vagyis az izraeliek full indokoltan idegesek attól, hogy az ellenőrzésük nélkül akarnak bármit szállítani a terroristáknak. A végén mindig kiderül, hogy a ‘bármi’ amit visznek, a földkerekség bármely pontján fegyvernek minősül, csak Gázában számít gyógyszernek. Pl: https://youtu.be/Q_ntbPB_Ur8
Türelem
2018. augusztus 04. 17:11
hagyják már békén Izraelt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!