Így küzdenek meg a nehéz napokkal az indiai nők

2017. szeptember 05. 16:05

Az idei indiai adóreform megnehezítette a menstruáló nők helyzetét.

2017. szeptember 05. 16:05

Az indiai nők problémás imtimhigiéniás helyzetére mutat rá a France 24. Az indiai kormány május végén bevezetett adóreformja hasznosságuk szerint sorolja be a különböző termékeket: az egészségügyi betétek  a törvény értelmében a luxuscikkek kategóriájába kerülnek, így 12 százalékos adó terheli őket. A bejelentést nagy felháborodást váltott ki: feminista szervezetek mutattak rá, hogy az óvszereket és az egyéb fogamzásgátlókat a törvény nem minősíti luxustermékeknek. A Twitteren #véradó hashtaggel adtak hangot indulataiknak a nők.

A France24 szerzője megszólaltat egy huszonegy éves egyetemista lányt, aki korábban riportot készített arról, hogyan birkóznak meg a menstruációval a vidéki indiai nők. A lány elmondása szerint a vidéki asszonyok arra kényszerülnek, hogy elnyűtt ruhacafatokat, földet, port és hamvat használjanak a nehéz napokban, mivel egy csomag egészségügyi betét egyheti élelmükkel megfelelő összegbe kerül. Ezek a kezdetleges praktikák rendkívül veszélyesek az egészségükre: súlyos fertőzéseket, rákot okozhatnak.  Egy 2011-es kutatás szerint az indiai nők csupán tizenkét százaléka engedheti meg az intimbetét használatát.

A riportot készítő lány elbeszélgetett egy orvossal, aki szerint a sokszor halálos vaginális fertőzések nagy számának oka a társadalomban élő patriarchális mentalitás. A menstruáló nőket tisztátalannak tekintik, nem főzhetnek, a gyerekeiket sem ölelhetik meg, teljesen kizárják őket a családi életből.

Az eldobható egészségügyi betétek azonban nem csupán drágák, hanem a természetet is terhelik: vagy szabad ég alatti szeméttárolókba kerülnek, vagy elégetik őket, mérgező anyagok tonnáit juttatva így a levegőbe. A helyzetet látva számos start-up kezdett el gondolkodni a helyzet megoldásán. A France24 bemutatja az olcsó, környezetbarát alternatívákat. Így például az úgynevezett saafkint, mely azoknak a nőknek teszi könnyebbé az életét, akik nem hordanak fehérneműt. A menstruációs kúp akár tíz évig is használható, ára miatt viszont kevésbé elérhető a nyomorban élők számára, a szexuális életüket még meg nem kezdett nők pedig azon alaptalan félelmek miatt tartanak tőle, hogy kárt tesz a szűzhártyában. A további alternatívák között vannak még a különféle mosható betétek, illetve a banánfonalból (!) készített betét.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. szeptember 06. 09:21
Ezek a követelözö indiai feministák se férnek a börükbe...
kozmosz
2017. szeptember 05. 23:59
A száz évvel ezelőtt élő magyar nőket is keményen érintette ez. Nahát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!