Lavrov: Kilátástalan az amerikaiak Afganisztán-koncepciója

2017. augusztus 25. 09:54

„A Washington által meghirdetett új stratégia főleg erőszakos módszerekre támaszkodik. Meggyőződésünk, hogy ez kilátástalan” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön.

2017. augusztus 25. 09:54

Kilátástalannak minősítette az újonnan meghirdetett, meglátása szerint az erő alkalmazásán alapuló új amerikai Afganisztán-koncepció jövőjét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

„A Washington által meghirdetett új stratégia főleg erőszakos módszerekre támaszkodik. Meggyőződésünk, hogy ez kilátástalan” – mondta újságírók előtt.

A tálibokkal való viszonyt is vitatja Lavrov

Lavrov „elég érdekesnek” nevezte a tálibokhoz való viszonyulás kérdésében meghirdetett amerikai álláspontot. „Ha jól értettem meg az Egyesült Államok új álláspontját, akkor az megengedi a tálibokkal való kapcsolattartást anélkül, hogy azok bármilyen feltételt is teljesítenének. Nem gondolom, hogy ez összhangban állna azzal a közös érdekünkkel, hogy azt az egyeztetett, koordinált vonalat kövessük, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa megerősített. De remélem, hogy azon kapcsolatok keretében, amelyeket szakértői szinten amerikai kollégáinkkal fenntartunk, tisztázni tudjuk ezt a látszólagos ellentmondást” – mondta.

Lavrov emlékeztetett arra, hogy az ENSZ BT az afgán kormánnyal egyetértésben úgy határozott, hogy a tálibok csak három feltétel teljesítése esetén ülhetnek tárgyalóasztalhoz: ha megszakítják kapcsolataikat a terroristákkal, felhagynak a fegyveres harccal és tiszteletben tartják Afganisztán alkotmányát. „És mi ezen kritériumok alapján tartunk kapcsolatot a tálibokkal. Arra ösztönözve így őket, hogy elfogadják az ENSZ BT ezen követeléseit” – hangoztatta Lavrov.

„Emlékeztetek arra, hogy mindeddig két dologgal magyaráztuk a tálibokkal való kapcsolattartást. Először: olyan gyakorlati kérdések megoldásával, amelyektől állampolgáraink és intézményeink biztonsága függ Afganisztánban, másodszor: a tálibok arra való ösztönzésével, hogy folytassanak párbeszédet a hivatalos kormánnyal, az ENSZ BT által meghatározott kritériumok alapján” – mondta.

Értelmetlen szankciós spirál

Lavrov az orosz-amerikai szankcióháborúra kitérve kijelentette: „Teljesen értelmetlen küzdelembe kezdtünk a nemzetközi színtéren, nem mi kezdtünk bele az értelmetlen szankciós spirálba. Arra számítunk, hogy a forrófejűek lehiggadnak, és végül a józan ész kerekedik felül.”

A Szíria ügyében való orosz-amerikai együttműködésről szólva hangsúlyozta, hogy ezen a téren „nincs helye a sértődésnek és a rosszul értelmezett presztízsnek”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a terroristák a térség határain túllépve már Európában, a tengerentúlon, Délkelet-Ázsiában és Közép-Ázsiában is megjelentek. „Ezért közösek a feladataink, és tudatában vagyunk a most folytatott munka felelősségének” – fogalmazott Lavrov.

Utalt arra, hogy a washingtoni külügyminisztérium szóvivője az együttműködés szférájának kiszélesítéséről beszélt, amire a külügyminiszter szerint Moszkva készen áll.

Lavrov közölte: arra számít, hogy Szíriában a korábbi három mellett Idlíb tartományban is sikerül majd létrehozni egy feszültségcsökkentési övezetet. Mint mondta, ezen zónák létrehozásakor a legnehezebb feladat a fegyveres ellenzék és a terroristák egymástól való elkülönítése. Úgy vélekedett, hogy az ezen a téren megmutatkozó esélyek most „elég hatékonyan realizálhatók”. Felszólította a humanitárius szervezeteket, hogy élénkítsék fel segélyező tevékenységüket Szíriában.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2017. augusztus 25. 11:19
"Lavrov: Kilátástalan az amerikaiak Afganisztán-koncepciója" Majd az oroszok megmondják, hogy kell, hiszen ők olyan csodásan elintéztek mindent Afganisztánban :)
kozmosz
2017. augusztus 25. 10:48
Kár, hogy visszamenőleg nem tud saját maguknak tanácsot adni.
vérgőz
2017. augusztus 25. 10:48
Az USA látszólag vagy szántszándékkal olyan helyeket is sikerült szétbasszon (Afganisztán, Irak, stb.), ahová elvileg kizárólagos importőr volt, ő szállította a démonkráciát. Akkor mire számítunk itt, ahol n állam, törzs érdekelt, legalább három nagyhatalom kavar, ésatöbbi?!
korona
2017. augusztus 25. 10:34
Az USA a fegyvergyártásból és az ő általa adott kölcsönök kamataiból él - legalább is már manapság. A mai USA már nem az, ami régen volt. A helyzetért - szerintem - nagy mértékben a KAZÁR MAFFIA a felelős. De mit bánja ő ezt! Trump egérfogóban van. Ha leáll az afganisztán-projekt, két csapás érheti az USAVállalatot: 1.Csökken a fegyverpiac. 2. Az oroszok a maguk oldalára fordítják Afganisztánt, így az USAVállalat távolabbra kerül attól a céltól, hogy majdan felosszák a hatalmas Oroszország területét és legyőzzék azt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!