Példátlan műtét: sikeresen kapott új kezeket a kisfiú

2017. július 21. 11:36

Tizennnyolc hónappal a műtétje után a kezeit két évesen elveszítő amerikai fiú agya már hozzászokott az új végtagok kezeléséhez.

2017. július 21. 11:36

Sikeres volt az orvostudomány történetének első olyan kézátültetése, mely nem rokon gyerekek között zajlott – írta a National Geographic. A 8 éves Zion Harveyn másfél éve hajtottak végre kézátültetést, új végtagjaival pedig már a baseball ütőt is meg tudja lendíteni

A kisfiú kétéves korában, veseleállás következtében kialakult vérmérgezés miatt veszítette el alkarjait és lába egyes részeit is. Négyévesen anyja nekiadományozta egyik veséjét, nem sokkal ezelőtt pedig egy donorlistán keresztül névtelen adományozó tette lehetővé, hogy Zion új kezeket kaphasson.

A végül tizenegy óráig tartó operációra és annak következményeire orvosok, gyerekpszichológusok és szociális munkások készítették fel a fiút hosszú időn keresztül. Az apró idegek és véredények összekötése jelentette az igazi kihívást a műtétben, amelybe korábban már belehalt egy fiatal.

Zion műtéte sikeres volt, ma már jobban tudja használni a új végtagjait, mint régen a csonkjait, emellett keze együtt nő a testével. „Az agy kommunikál a kezekkel. Azt üzeni nekik, hogy mozduljanak meg és azok megmozdulnak. Ez már azért is figyelemre méltó, mert élete első hat évében agyának ez a területe nem volt aktív” – mondta el Scott Levin, a philadelphiai gyerekkórház sebészcsapatának vezetője.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2017. július 22. 10:56
Szép neve van.
HHH
2017. július 22. 09:24
Gratulálok mindenkinek aki ebben részt vett! Fantasztikus!
smarton
2017. július 21. 15:42
Szörnyű.
annamanna
2017. július 21. 13:10
Kíváncsi vagyok, mi lesz vele felnőtt korában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!