A leprások háromnegyede fejlett országokban él

2017. július 03. 15:27

Lepra, Zika-vírus, tuberkolózis, sárgaláz: az ezekhez hasonló, szegény országokhoz társított betegségek valójában gyakoribbak a világ legnagyobb gazdaságaiban, mint a fejlődő országokban.

2017. július 03. 15:27

A WHO és a John Hopkins Egyetem tanulmányának adatait felhasználva készült el az az elemzés, amely kimutatta, hogy a G20 országaiban – a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő szervezetben – több embert érintenek az úgynevezett „trópusi betegségek”, mint a fejlődő országokban – írta a Die Zeit

A megbetegedések nagy számának legmarkánsabb oka a szegényebb régiók leszakadása és a nagymértékű országos jövedelemkülönbségek. Példának okáért az USA déli, Mexikói-öböl melletti államaiban 12 millió ember szenved valamilyen, „trópusi betegségekként” összefoglalható kórok valamelyikében, sokan közülük férges megbetegedés áldozatai. A problémát a szegénységen kívül többek között a klímaváltozás, a városiasodás, a menekültek mozgása és a háborúk okozzák az elemzés szerint.  

A „szegénységi betegségekként” is megnevezett kórok a fejlett országok közül elsősorban Dél-Európában, az USA déli részén, Brazíliában, Mexikó déli és Argentína északi részén okoznak komoly problémát. Az olyan megbetegedések, mint a malária, a sárgaláz, a lepra, a tuberkolózis, a Dengue-láz és a Zika-vírus több százmillió embert érintenek a G20 elsősorban trópusi éghajlaton fekvő országaiban. A pontos adatok megtalálhatóak az eredeti cikkben.

Komoly lehetőség viszont ez a  körülmény a megbetegedések számának visszaszorítására. A G20 országai hatalmas biotechnológiai kapacitással rendelkeznek, sok pénzt fektetnek a kutatás-fejlesztésbe, melynek vívmányait csak saját országaikban alkalmazva megszűntethetnék a „trópusi betegségek” kétharmadát.

A Die Zeit elemzői reménykednek, hogy a hamburgi G20-csúcs ez a fontos téma is felvetődik. 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dave
2017. július 03. 18:07
Mongyuk kintlévő ismerősöktől hallom, hogy a franciák, németek, angolok egy héten, ha kétszer fürdenek le. Igénytelenek mint, az állatok, de persze mindenkit lenéznek.
Akitlosz
2017. július 03. 16:38
Nem kellene ezeket a betegségeket sem ideimportálni, a hordózóikkal együtt nem. Malária ellen védene a tocin, ha lehetne még kapni valódit, nem csak tonic izű italt. Házilag meg éppen csak azért nem lehet elkészíteni, mert a kinint csak receptre lehet kapni, üditőital készítés céljából nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!