Ókori egyiptomi műlábujjat találtak a régészek

2017. június 26. 15:45

Nemzetközi kutatócsoport találta meg a 3000 éves protézist,ami egy luxori sírból került elő. A művégtag egy pap lányához tartozott.

2017. június 26. 15:45

A Bázeli Egyetem régészei az egykori egyiptomi főváros, Théba közelében találtak rá egy nagyon jó állapotban lévő, 3000 éves műlábujjra – írta a National Geographic. A nem mindennapi lelet az ókori városhoz tartozó nekropolisz, Sejh Abd el-Kurna egyik kifoszott sírjából került elő. 

Az egyetem régészei a Svájci Nemzeti Tudományos Alapítvány által támogatott új projektnek köszönhetően tanulmányozhatták minden korábbinál átfogóbban a nekropolisz területét. A kutatás célja, hogy eredményei által alaposabb bepillantást nyerhessünk az ókori egyiptomiak mindennapjaiba. 

Modern mikroszkópokkal, röntgensugárzással és komputertomográfiával vizsgálták meg az ősi protézist, melyet a kutatók szerint többször átalakítottak a kényelmesebb viselés érdekében. A művégtag – ami egy pap lányának a birtokában volt – nem csupán jól funkcionált, de kényelmes is volt, megjelenése pedig igencsak élethű lehetett.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2017. június 26. 21:58
A piramisokat egy gigászi katasztrófa elkerülésére építették és nem temetkezési helyek voltak. A fáraókat a "királyok völgyében" temették el. A piramis nem gúla, hanem oktaéder (a földszint alatt is lefelé egy gúla). A szfinx alá le lehet menni, de a túristákat még a közelébe sem engedik. Ezek a szenzációk egy Egyiptom kaliberű országban. A műlábujj a bulvár.
pollip
2017. június 26. 17:34
Az biztos, hogy minden sokkal előbb történt, mint amit eddig a tudósok feltételeztek. Ügyes ember! Akkori technológiával!
Akitlosz
2017. június 26. 16:50
És ez már nem az első lelet. Vajon mit csinálhattak az egyiptomiak a nagylábujjukkal, hogy ennyi protézis kellett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!