Trump kérte a nemzetbiztonsági tanácsadójának lemondását

2017. február 14. 21:48

Donald Trump kérte arra Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadóját, hogy mondjon le azt követően, hogy kiderült, Flynn félrevezethette Mike Pence alelnököt az orosz nagykövettel folytatott korábbi megbeszéléseiről. A döntést a Fehér Ház szóvivője a meggyengült bizalommal indokolta. A kongresszus mindkét pártjának szenátorai közül többen egy nyomozás indítását sürgették. Sajtóértesülések szerint az új nemzetbiztonsági tanácsadó Robert Harward, a haditengerészet Közel-Keletet megjárt volt altengernagya lehet.

2017. február 14. 21:48

Michael Flynn hétfő este mondott le posztjáról, miután nyilvánosságra került: félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott januári megbeszélései tartalmáról. 

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Trump elnök kérte a nemzetbiztonsági tanácsadójától, hogy mondjon le posztjáról. Elárulta, hogy rögtön miután az igazságügyi minisztérium tájékoztatta a Fehér Házat az aggályairól, az elnök vezető tanácsadók szűk körében egyeztetett a helyzetről.  Hangsúlyozta, hogy habár Flynn nem tett semmi törvénybe ütközőt, az elnök Flynn tábornok lemondását kérte a kettejük között meggyengült bizalom miatt – számol be a CNN.

Republikánusok és demokraták is nyomozást szeretnének

Az MTI szerint Flynn lemondása nagy vihart kavar az amerikai politikai életben. Republikánus és demokrata szenátorok is az ügyben való nyomozás elindítását követelték. John McCain arizonai republikánus szenátor szerint Flynn lemondása kérdéseket vet fel Trump elnök Moszkvával kapcsolatos szándékait illetően, beleértve az elnök közleményeit is, amelyek a szenátor szerint morális egyenlőségjelet tesznek az Egyesült Államok és Oroszország között, annak ellenére, hogy – mint McCain fogalmaz – "Oroszország lerohanta Ukrajnát, bekebelezte a Krímet, fenyegeti NATO-szövetségeseinket és megpróbált beavatkozni az amerikai választásokba".

Aggodalmukat hangoztatták a kongresszus demokrata párti politikusai is. Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő például leszögezte: Flynn távozása nem jelenti azt, hogy ne volnának további kérdések az oroszokhoz fűződő kapcsolatairól. "A Trump-kormányzatnak még elő kell jönnie azzal, hogy ki tudott Flynn megbeszéléseiről az orosz nagykövettel, s hogy vajon az elnök vagy más tisztségviselők instrukciói alapján cselekedett-e" – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

A haditengerészet egyik volt altengernagya lehet az új nemzetbiztonsági tanácsadó

Amerikai sajtóhírek szerint valószínűleg Robert Harward, James Mattis védelmi miniszter egyik korábbi beosztottja lesz az új nemzetbiztonsági tanácsadó. Harward altengernagy az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának volt a főparancsnok-helyettese, amikor a főparancsnokságot James Mattis irányította. A Rhode Island-i Harward Teheránban járt iskolába, még a sah 1979-ben történt bukása előtt. Jól ismeri a közel-, és közép-keleti térséget, akárcsak a nemzetbiztonsági területet. George W. Bush elnöksége idején a Nemzetbiztonsági Tanácsban terrorelhárítással foglalkozott. Szolgált Irakban és Afganisztánban. Ha Trump elnök őt választaná, valószínűleg kevesen elleneznék a kinevezését, nem úgy, mint David Petraeusét, akivel – sajtóhírek szerint – a Fehér Ház szintén számolna.   

(MTI) 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2017. február 15. 20:19
Miért kéri?? Miért nem rugja ki!
Akitlosz
2017. február 15. 02:34
"McCain fogalmaz – "Oroszország lerohanta Ukrajnát" Egy ilyen szenilis vén bolondot minek választanak meg szenátornak?
Takel
2017. február 15. 01:04
Kár, hogy kitúrták ezt az embert. Értelmes, önjáró és viszonylag jóindulatú, ezt pedig sem a neokonok, sem a libdemek nem tűrik el. Wikiről: On April 30, 2014, Flynn announced his retirement effective later in 2014, about a year earlier than he had been scheduled to leave his position. He was reportedly effectively forced out of the DIA after clashing with superiors over his allegedly chaotic management style and vision for the agency.[27][28][29][30] According to what Flynn had told in one final interview as DIA director, he felt like a lone voice in thinking that the United States was less safe from the threat of Islamic terrorism in 2014 than it was prior to the 9/11 attacks; he went on to believe that he was pressed into retirement for questioning the Obama administration’s public narrative that Al Qaeda was close to defeat.[31] According to the New York Times, Flynn exhibited a loose relationship with facts, leading his subordinates to refer to Flynn's repeated dubious assertions as "Flynn facts".[32] Flynn told Seymour Hersh that his agency "had sent a constant stream of classified warnings ... about the dire consequences of toppling [Syrian President] Assad." Flynn recounted that the Obama administration's efforts to arm "moderate" Syrian rebels benefited extremists such as Al-Nusra Front and the Islamic State of Iraq and the Levant, stating: "If the American public saw the intelligence we were producing daily, at the most sensitive level, they would go ballistic." According to former DIA official W. Patrick Lang: "Flynn incurred the wrath of the White House by insisting on telling the truth about Syria ... they shoved him out. He wouldn't shut up."[33] Flynn retired as of August 7. (..) Flynn has been a board member of ACT! for America[58] and sees the Muslim faith as one of the root causes of Islamist terrorism.[62] He has described Islam as a political ideology and a cancer,[62][63] and stated on Twitter that the "fear of Muslims is RATIONAL."[58] Initially supportive of Trump's proposal to ban Muslims from entering the US, Flynn later told Al Jazeera that a blanket ban was unworkable and has called instead for "vetting" of entrants from countries like Syria.[58] Flynn has stated the U.S. "should extradite Fethullah Gülen" to Turkey and "work constructively with Russia" in Syria.[33][64]
kaltran
2017. február 15. 00:15
Kezdődik a régi nóta. Hatalmas tohuva bohu, csak éppen azt nem tudjuk meg,mit mondott vagy nem mondott ez a jóember Pence-nek vagy a kutyájának. Hölgyeim és uraim, már megint egy sovány névelő, aztán rögtön pont - és a büdös életben nem tudjuk meg mi a szar történt és történt-e egyáltalán valmi. Saize!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!