Klórgázt vetett be az Iszlám Állam Irakban

2015. augusztus 13. 13:55

Az észak-iraki Erbíl közelében vegyi fegyverrel, valószínűleg klórgázzal hajtott végre támadást az Iszlám Állam – közölte a német védelmi minisztérium. Az első hírek szerint hatvan kurd katona sérült meg a támadásban, amely egy német kiképzőközpontot ért – ide küldenek a tervek szerint majd 150 magyar katonát is.

2015. augusztus 13. 13:55

Vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást az Iszlám Állam terrorszervezet erői az észak-iraki Erbíl közelében – közölte csütörtökön Berlinben a német védelmi minisztérium szóvivője. A szóvivő megerősítette a Bild című lap beszámolóját, amely szerint a támadás szerdán történt a kurdisztáni fővárostól 40 kilométerre fekvő Makhmournál. A terroristák a katonai hírszerzés egyik informátora szerint valószínűleg klórgázt vetettek be.

A támadásban valószínűleg nagyjából 60 kurd katona sebesült meg. A vegyifegyver-támadás körülményeinek kivizsgálására elindult egy szakértői csoport Bagdadból – számolt be online kiadásában a Bild. A védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a térségben tevékenykedő német katonákat nem érintette a támadás, kurd harcosok viszont légúti károsodást szenvedtek el. A Bundeswehr kiképzői Erbílben kurdokat tanítanak be német fegyverek használatára.

Az Országgyűlés áprilisban úgy döntött, hogy Magyarország – amerikai felkérésre – legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam elleni fellépéshez az erbíli  kiképző központba, ahol a Bundeswehr jelenleg nagyjából 80 fős csoportja is dolgozik. A tervek szerint a magyar katonák biztosítási feladatokat látnak el.

Németország tavaly szeptember óta támogatja az Iszlám Állam ellen harcoló kurd erőket, a Bundeswehr már 1500 tonnánál is több felszerelést, fegyvert, lőszert és más hadianyagot szállított a kurdisztáni régióba. 

A Bild egy másik csütörtöki beszámolója szerint nemzetbiztonsági szolgálatok arra figyelmeztetnek, hogy az Iszlám Állam ellenségként tartja számon Németországot, és ezért a közel-keleti térségben működő német nagykövetségek és konzulátusok munkatársait és azok hozzátartozóit fokozottan fenyegeti az a veszély, hogy az Iszlám Állam elrabolja és kivégzi őket, éppen úgy, mint legutóbb a horvát Tomislav Salopeket, aki Egyiptomban dolgozott egy francia olaj- és gázipari cégnek.

Közben az amerikaiak már a törökországi Incirlik támaszpontról is elkezdtek légi csapásokat indítani az Iszlám Állam ellen. Törökország július 24-én egyszerre kezdte támadni az Iszlám Államot és a kurdokat.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. augusztus 14. 10:53
És, mielőtt ezeket a "vegyifegyvereket" bevetették remélem ledörzsölték róla a made in USA feliratokat.
ciseaux
2015. augusztus 13. 17:26
Igen, közismert, hogy az ember kimegy a War Street-i piacra, ott bevásárol az egyébként haszontalanul elfekvő "military surplus"-ból gépfegyvert, lőszert, vállról indítható rakétákat, egy kis klór-gázt, aki megteheti, akár egy-két helikoptert is vesz, és irány a csatatér. Az Assad rezsim szúrta az Arab Tavasz szemét, és jé!, lőn demokratikus lázadó-ellenálló-szabadságharcos ellenzék, persze állig fölfegyverezve, ami egy diktatúrában elvileg lehetetlen kéne legyen, de Szíriában nem lett az, mert Irakban vannak üres sivatagok, ahol a demokratikus Dzsihad fekete zászlaja alatt összegyűlhetett a szabadságra ittas muszlimok tömege, ott kaptak kiképzést és használati utasítást a piacon vett fegyverek mellé, oszt fogták a Toyota Tacoma flottájukat, azt a Toyota Tacoma-t, amit egyébként az USA-ban, Texas-ban gyártanak "kizárólag" az amerikai speciális erők számára, és irány Szíria, hogy Allah nevében egy kis tömeggyilkolászás kezdődhesen, amit az USA a felkelés minden napján 10 millió dolláros bombázással kisér, már vagy egy éve, ami tökéletesen illusztrálja, hogy az USA nem garasoskodik a demokratikusan lázadók katonai és anyagi segítségnyújtásában, ha a demokrácia szent ügyéről van szó. https://willyloman.wordpress.com/2014/09/10/isis-drives-texas-made-toyota-trucks-apparently-modified-by-special-forces/
Greffiti
2015. augusztus 13. 16:34
Hende kiküldi a fiatal magyar férfiakat, ő meg itthon hetyeg a fiatal szeretőjével.
qccqccqcc
2015. augusztus 13. 15:58
Fasza. Amerika esetleg nem szeretne gy megsemmisítő csapást mérni ezekre a barbár iszlámistákra, miközben a Marsra készül, nem képes eltörölni ezeket a gyilkosokat a Föld színéről? Miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!