Durva kártérítést fizethetnek a kanadai dohánycégek

2015. június 02. 10:03

Civilek azért perelték be a nagy kanadai dohánygyárakat, mert azok nem hívták fel a vásárlók figyelmét a dohányzás veszélyeire.

2015. június 02. 10:03

Első fokon közel 12 milliárd dollárnyi kártérítés fizetésére ítélte a kanadai bíróság a British American Tabacco, a Japan Tabacco és a Philip Morris ottani leányvállalatát, amiért azok évtizedeken keresztül nem figyelmeztették a vásárlóikat a dohányzás veszélyeire.

Hosszú folyományú ügyről van szó: a civilek által kezdeményezett eljárás 1998-ban indult, 2012-ben lett belőle per, és most, 2015 közepére született meg az ítélet.

A dohánygyárak fellebbeznek, mivel képtelenségnek tartják, hogy a bíróság nem tekintette döntésképesnek a felnőtt dohányosokat, illetve a kormányt. Ettől függetlenül első körben is kénytelenek letétbe helyezni közel 1 milliárd dollárt, illetve kifizetni 130 milliót mintegy 900 ezer Quebec-i dohányosnak.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Learten
2015. június 03. 08:56
"A citrom nevű gyümölcsben nincs mesterséges aroma. ..." Nem citromról, hanem citromléről beszéltem, esetleg olvasd el az összetevőket... "... Úgy általában pedig miért érv egy - már bocs - buta és önkárosító, abszolút önkéntes szokás mellett az, hogy van más dolog is, ami árt? Okos dolog tetézni?" Megint felejtős amit írsz, nem a dohányzás elleni kampánnyal van bajom mindaddig amíg a többi tömegpusztító és károsító problémák ellen egy szót sem emelnek. Ráadul ahogy már írtam azt hogy dohányzom avagy sem azt eldönthetem, míg az autósok gázfröccse utáni károsodást nem. :(
Dénia
2015. június 03. 07:37
Ma ez teljesen nevetségesnek tűnik, mert minden dohányos találkozhat a tényekkel, miszerint a dohányzás nagyon káros az egészségre. Viszont ez nem volt mindig így! EGy pár évtizeddel ezelőtt egyáltalán nem volt erről annyi szó, hogy a cigaretta annyira káros lenne. És füstölt mindenki, mint a gyárkémény.
C.Dömötör
2015. június 02. 20:06
,,És 20x is elmondom: a dohányzás MELLETT SOHA nem lesz érv a légszennyezés, a talajszennyezés, a globális felmelegedés, a dohánylobbi, a gyógyszerlobbi, az azbeszt, az alkohol, a heroin, az orbánviktor és a gyurcsányferenc." Ez tetszett, komolyan. De ez nem ilyen egyszerű. A fenti mondat bár igaz, de itt már régen nem a dohányosokról van szó, az egészségről meg végképp semmi. Ez a nagy átverés, ha az egészségünk lenne fontos az európai politikusoknak, és nem a személyes szabadságjogaink kurtítása, akkor az idősek ápolása, az ők emberi körülmények között tartása, az egészségügy reformálása lehetett volna az első számú feladat. Az egészségügy válságban van egész Európában, nem csak nálunk. De itt arról van szó, hogy ez volt az első kísérlet sok ember (egy kontinens), jogainak eltörlésére. Ha Ön fiatal, akkor még sok továbbit is tapasztalni fog. Mivel az emberek ezt elfogadták, persze úgy, hogy előtte a dohányosokat kijátszották a nemdohányosok ellen, bevált módszer, jöhetnek a következő lépések. A villanykörte, és a porszívó csak a kezdet, ettől kezdve nincs megállás. Erre mérget vehet. Ha az újságok, és a TV ezt támogatja akkor nyert ügyük van. Ami a tudományos véleményeket illeti, azoknak is csak élniük kell. Ne legyen illúziója arról, hogy csak a lelkiismeretüket követik, és a Hippokratészi esküt is ellehet felejteni. Azt írnak amit rendelnek, és az ellenkezőjét is, ha megfizetik.
tango47
2015. június 02. 19:17
Ott, ahol a mikrók használati utasításába beírják, hogy nem szabad macskát szárítani benne, mert különben a gyártót perelni lehetne, ha a macsek elpusztul, ez az ítélet természetes (az USá-ban detto).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!