Klórgázt is bevetettek Szíriában

2014. június 18. 09:07

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértői megállapították, hogy klórgázt, vagy nagyon hasonló anyagot is bevetettek Szíriában azt követően, hogy az ország csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez. A szakértőket megtámadták, mikor vizsgálatokat akartak végezni a terepen.

2014. június 18. 09:07

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértői a múlt hónap végén egy állítólagos klórgáztámadás helyszínére tartottak Szíriában, amikor megtámadták őket. Ennek ellenére terepszemle hiányában is megállapította a szervezet, hogy Szíriában klórgázt vagy nagyon hasonló anyagot vetettek be. „A súlyos incidens ellenére, amely megakadályozta, hogy a tényfeltáró küldöttség tagjai látogatást tegyenek a terepen, a csoport el tudta készíteni jelentését” – közölte a szervezet.

Az ipari klórgáz nem igazán számít hatékony fegyvernek, de bevetése a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény megsértésének számít. Az egyezményhez Szíria is csatlakozott tavaly októberben, azt követően, hogy egy több száz halálos áldozatot követelő ideggáz-támadás után felmerült egy esetleges nyugati ebavatkozás lehetősége – írja az Index.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2014. június 18. 15:42
A foszfor használatát is tiltják a nemzetközi egyezmények, Izrael mégis bevetette a civil palesztin lakossággal szemben. Persze ennek nem volt akkor hírértéke...
Az állam számonkérhető,a cégek nem!
2014. június 18. 09:46
És melyik oldal? Klórgázt aztán tényleg bárki tud csinálni, csak hipó kell meg sósav.
kamasuka
2014. június 18. 09:43
Megint a kormányerők, mi? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!