Támogatja az EP a tranzakciós adó uniós bevezetését

2012. május 23. 13:33

Jelentős többséggel szavazta meg az Európai Parlament azt a jelentést, amely támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték uniós bevezetését.

2012. május 23. 13:33

487 igen szavazattal, 46 tartózkodás mellett, 152 voks ellenében megszavazta az Európai Parlament szerdán azt a jelentést, amely támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték európai uniós bevezetését. Anni Podimata jelentéstevő fogalmazása szerint az uniós képviselőtestület ezzel határozott jelzést kívánt küldeni az EU-tagországok állam- és kormányfőinek, akik szerda este Brüsszelben találkozva a gazdasági növekedés lehetőségeiről tárgyalnak. 

Az uniós tagországok megosztottak a Tobin-adó néven is ismert illeték egységes bevezetését illetően. Az Európai Bizottság javaslata szerint 0,1, illetve 0,01 százalékos illetékről lenne szó, tranzakciótól függően.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szbalint
2012. május 23. 17:12
Az EP tényleg komolyan gondolja, hogy ebből bevételre lehet szert tenni? Úgy elhúznak a brókercégek, befektetők, hedge fund-ok, stb. az EU-ból, hogy csak pislognak az okosok. Szerintem Svájcban, Szingapúrban és még jónéhány helyen most hűtik be a pezsgőt.
Ciki
2012. május 23. 17:08
A Tobin adó "James Tobin Nobel-díjas közgazdász gondolatának lényege , hogy a nemzetközi átutalásokra kivetett alacsony adóval ( 0.01-0,25 % ) megfékezhetők a spekulációs mozgások úgy, hogy közben a működő tőke gyakorlatilag zavartalanul áramolhat. Az adó ugyanis – alacsony volta miatt – csak a spekulációra jellemző napi többszöri átutalásokat sújtaná igazán. Ezáltal csökkenthető lenne az az instabilitás, amit a napi 70 milliárd dollárról harminc év alatt 1,5 billióra !!!!! ugrott nemzetközi devizaforgalom okoz. Ennek a pokoli összegnek több mint 80 %-ának semmi köze sincs a reálgazdasághoz, kereskedelmi ügyletekhez, befektetésekhez, kizárólag spekulációs célt szolgál."
ördöngös pepecselés
2012. május 23. 16:45
hirtelen mekkora tobin-adó szakértő lett minden balfácán! tegnap még senki nem tanácsolta Matolcsynak ezt a remek ötletet, ma meg zúg az éter. Hazug disznók!
OmegaMale
2012. május 23. 16:10
"Jelentős többséggel szavazta meg az Európai Parlament azt a jelentést, amely támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték uniós bevezetését." Hát, asszem ezzel a témával akkor a bankok nem fognak Brüsszelbe rohangálni XD. Ugye mekkora véletlen, hogy múlt héten még Brüösszellel fenyegettek a bankok, most meg már inkább beszélnének róla? Ezek a véletlenek... :D. Attól meg nem kell félni, hogy oda menekülnek a bankok, ahol ilyet nem vezetnek be. Egy-két ország, ha bevezeti, akkor még van hova mozogni (egyszerű bliccelés), erre példa a svédek esete. De amikor egységesen bevezetik egy egész régióban, akkor nincs hová menni. És abban sincs köszönet, ha egy helyen, pl. London-ban nem vezetik be. Azonnal túlterhelik a helyi infrastruktúrát és az adott helyen nem lesz elérhető felvevőpiac, ami képes lenne a sok *okos* bankot eltartani. Vagy megunják és hazamennek, vagy a példában szereplő London únja meg és vezeti be az adót utolsónak, aminek hatására megunják és hazamennek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!