UV-veszély Peruban

2011. március 29. 16:21

A perui Andok déli részén elterülő Cuzco és Arequipa tartomány mintegy 740 ezer diákja ezentúl csak megfelelő fejfedőben léphet ki az iskolából a déli órákban.

2011. március 29. 16:21

Az egyik helyi kórház tanulmánya szerint a megvizsgált gyerekek többségénél komoly bőrrendellenességek fejlődtek ki a magasan fekvő régiót érő erőteljes, káros ibolyántúli (UV) sugárzás miatt. Különösen a déli órákban veszélyes a napsütés, amely már néhány perc alatt is komoly égési sérüléseket okozhat. Az UV-sugárzás szintje délelőtt tíz és délután három óra között a legmagasabb. A helyi egészségügyi hatóságok figyelmeztetése szerint ilyenkor mindig védekezni kell a napsugárzás ellen a bőrrák kialakulásának megakadályozása érdekébe.

A Perui Bőrgyógyászati Társaság tavalyi tanulmányában részt vevő 172, véletlenszerűen kiválasztott 14 és 15 éves cuzcói fiatal 73 százalékánál találtak valamilyen bőrelváltozást – többek között felrepedezett ajkakat, bőrkiütéseket és bőrfelszín alatti kitágult ereket – a szakemberek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!