Az összes bányászt kimentették

2010. október 14. 08:50

Ünnepel Chile: mind a 33 bányászt a felszínre hozták, szűk egy nap alatt. A megpróbáltatások azonban nem értek véget, a hirtelen jött hírnév és pénz komolyan próbára teheti a kiszabadultakat.

2010. október 14. 08:50
Helyi idő szerint szerda este ért föl a felszínre a Ariel Ticona és Luis Urzúa, a két utolsó chilei bányász, akik hetven napig éltek a föld alatt. A 33 bányász kimentése csaknem 22 óráig tartott, az eseményt a chilei TVN szerint legalább egymilliárd néző követte figyelemmel az egész világon. Ticona volt, aki értesítette a külvilágot arról, hogy a folyamatos földmozgás miatt végig életveszélyben voltak. Társaival szeptember közepén ünnepelhette kislánya születését, a gyermek az Esperanza (Remény) nevet kapta, Ticona megkapta a születésről készült videót is. Az utolsóként kimentett Urzúa, becenevén Don Lucho tárgyalt korábban a bányaügyi miniszterrel, és műszakvezetőként ő szervezte meg a bányászok földalatti életét 17 napig, amíg a szonda rájuk nem talált.
 
A bányászokat csütörtökig tartják a kórházban, hármuknak azonban benn kell maradniuk - egyiküknek akut tüdőgyulladása van, két társára szájsebészeti beavatkozás vár. A legtöbb bányász kielégítő egészségi és lelkiállapotban van. 
 
Pszichológusok szerint a többhetes fogság után komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a vájároknál. Megélhetési gondokkal minden bizonnyal nem kell küzdeniük majd, egy magyar származású bányatulajdonos, Leonardo Farkas mindegyiküknek 10 ezer dollár értékű csekket ajánlott fel, 27 család pedig 10 millió dolláros kártérítési pert indított a bánya tulajdonosa ellen. A chilei kormány legalább fél évig biztosít pszichológiai segítséget a 33 megmenekültnek.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2010. október 14. 14:56
nem kérdőjelezem meg a jó szándékot, akaratot szakértelmet stb sem...de talán részben a média fokozott figyelme miatt -is- lett egyféle politikai presztízs kérdés -is- a megmentésükből ...( jó) szerencsére
medve
2010. október 14. 10:20
Én is ünnepeltem őket tegnap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!