Engedett Kínának a google

2010. június 29. 19:20

Mégis van vesztenivalója a Google-nak Kínában. A keresőóriás nem volt hajlandó a kínai kormány szája íze szerint cenzúrázni a találati listáit. A kínai vezetés azonban világossá tette, hogy vagy változtatnak ezen, vagy elmennek. A Google változtatott.

2010. június 29. 19:20

David Drummond, a Google vezető jogtanácsosa és alelnöke a hivatalos Google-blogon közölte, hogy változtatnak az év elején bevezetett gyakorlaton, és a google.cn-re bejelentkezőket nem irányítják át automatikusan a hongkongi, nem cenzúrázott oldalra, hanem - a kínai kormánynak reményeik szerint megfelelően - közbeiktatnak egy oldalt, ahonnan a felhasználó továbbléphet oda, ha akar.

A kínai kormánynak elfogadhatatlan volt az automatikus átirányítás, és azt mondták a cég képviselőinek: ha nem számolják fel ezt a gyakorlatot, akkor a június végén lejáró tartalomszolgáltatói licenceket nem hosszabbítják meg. A cégnek döntenie kellett: vagy engednek a nyomásnak, vagy kirakják őket az országból. A kínai kormány egyelőre nem kommentálta a tervezett lépést, így még nem tudni, hogy elegendő-e számukra, vagy még többet kérnek a Google-től.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silcon
2010. június 30. 08:25
Arra a kis időre minek vonulna ki? Egy idő után már nem lehet ezeket a korlátokat fenntartani, az egyre újabb technológiák pedig úgyis megtalálják a réseket. Kína fejlődése nem a párt bölcs vezetésének köszönhető, ld. az ellenpéldát, a Kis Tigriseket (Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr, Hongkong...), hanem az eltérő értékrendjüknek: családközpontúság, a közösség elsőbbsége az egyénnel szemben, tisztelet (a természettel szemben is!), fegyelem.
dávid
2010. június 29. 21:49
a tetszik/nemtetszik arány 4-1 ebben a pillanatban. magyarország lakosságának már 20%-a kínai?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!