Nagy Márton: Több külföldi befektetésre, nem EU-s támogatásra van szükség

2023. június 07. 14:47

Elindult a Budapest Peace Forum második napja az MCC-ben, a nyitóbeszédet ezúttal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartotta.

2023. június 07. 14:47
null
Veszprémy László Bernát

A miniszter angol nyelvű előadása szerint változás áll be Magyarország finanszírozási szerkezetébe. Magyarországon alapvetően belülről finanszírozzák, de a külső finanszírozás is nagyon fontos, egyre fontosabb.

Az EU-s finanszírozás kevesebb, mint az FDI (külföldi közvetlentőke-befektetés) beáramlás,

az FDI így fontosabb, mint az EU-s befektetések.

Az EU-s forrásokat ráadásul a kormány osztja el, ami nem annyira hatékony, mint a privát döntések.

A magyar gazdaság egyike a legnyitottabb OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) gazdaságoknak, sorrendben a negyedik.

A magyar FDI-állomány dinamikusan nőtt, míg Lengyelország abszolút FDI-állománya volt a legmagasabb, 253 milliárd euró, Magyarország állománya 98 milliárd eurót tett ki, tehát van még tere a növekedésnek, noha persze a lengyel gazdaság nagyobb, tehát az eltérés normális.

Az FDI-beáramlás főleg az ipart jellemzi. Az ázsiai eredetű befektetés az FDI 23%-a, az USA része csökken, most már csak 10%. A német és EU-s befektetés vezet, de stagnál. 

Az ázsiai befektetések magas aránya is igazolja a magyar kormány helyes álláspontját a keleti nyitás terén.

Jelenleg új megállapodásra van szükség az új és a létező FDI-befektetőkkel – szögezte le a miniszter. 

Két fő módja van az FDI-beáramlás növelésének: az új tőke bevonzása és az újrabefektetés növelése.

A külföldi tulajdonú vállalatok 10 százalékos hozamot kapnak a Magyarországon befektetett tőkéjük után.

2014 óta az újrabefektetések fokozatosan meghaladják a megszavazott osztalékokat, ez a nemzetközi bizalom erős jele. Eközben a tőkekivonás mértéke is nőtt, de ez nem tendencia.

A kérdés: hogyan kapcsoljuk össze gazdaságunkat az FDI-gazdasággal?

Növelnünk kell az FDI multiplikátorhatását, ezt már megtettük, de még többet is tehetünk. Közös beruházásokra van szükségünk. Magyarországon teljes foglalkoztatottság van, így a FDI-t kutatásra és fejlesztésre (K+F) lehet költeni. A magyar K+F nem a legalacsonyabb a régióban, de magasabbnak kellene lennie. A K+F a GDP arányában 2010 óta növekszik.

Eközben a munkatermelékenység növekedésének folytatódnia kell.

A magyar gazdaság a híd, ami összeköt: nyugatot és keletet, de ipart és szolgáltatószektort, külföldit és hazait is

– zárta sorait a miniszter.

Nyitókép: MCC / Gyurkovits Tamás
 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. július 06. 09:06
Marci te, Rengeteg - dollár, font és euró - befektetés érkezik civilnek mondott ügynök szervezetekbe, amelyk fizetik az ÁFA-t, SZJA-t és a járulékokat. Csak ezek nem a ti enyves kezetekbe kerülnek, igaz-e? A forint vásárló értékének rontásáról, ezzel a magyar emberek munka teljesítményének leértékeléséről miért nem szavalsz, kis malac?
jóember
2023. június 07. 16:42
Azt azért ne feledjük, hogy a felzárkóztatási támogatások, az agrártámogatások járnak Magyarországnak. Ezek ellenértékét az EU már a belépésünkkor megkapta tőlünk. Erről nem is lenne szabad vitatkozni. Más lesz a helyzet ha majd nettó befizetők leszünk. Ami meg a külföldi befektetéseket illeti, ezek elengedhetetlenek a technikai felzárkózásunkhoz, persze a hazai innovációt is támogatni kell ezertel e mellett. A rendszerváltáskor a rabló privatizáció szinte nullára pusztította a hazai technikai-gazdasági alapot, szinte semmi sem maradt. Erről a nulla szintről kell nekünk felállni és ehhez bizony kell a külföldi tőke és tudás, e nélkül nem menne. De, a hazai innovációt támogatni ezerrtel, csak akkor tudunk nagyot lépni.
Lion
2023. június 07. 16:38
Navracsics Tibor és Varga Judit sajnos megbuktak. A brüsszeli lóvék nem jönnek, máshonnan fognak.
Koppanásig
2023. június 07. 16:37
"A külföldi tulajdonú vállalatok 10%-os hozamot kapnak a Magyarországon befektetett tőkéjük után." Kérdésem: ez a 10 % évről - évre bejön nekünk azon túl, hogy növeli a foglalkoztatást, amire szükség van? Nem látok a számok mögé, csak érzékelem ösztönösen, hogy nagyon megéri Magyarországon tőkebefektetőnek lenni, de nekünk mennyire éri meg azon túl, hogy statisztikailag növeli a GDP-t? Én úgy érzem, hogy ez az életszinvonalunk megtartásának titka, - ami nem kevés, de lényegesen nem tudunk még felzárkózni Ausztriához. A külföldi tőke javítja az ország statisztikáját, ami szintén fontos más szempontból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!