Itt az óriási fordulat: Kálmán Olga leleplezte az „orbáni inflációs hazugságot”! (VIDEÓ)

2023. június 04. 16:23

Az egykori műsorvezető könyörtelenül bebizonyítja nekünk, hogy a 100 százalékos gyümölcslé drágább, mint a hat százalékos lötty!

2023. június 04. 16:23
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Antiinflációs önképzőkörünk előző alkalmakor már megvizsgáltuk az infláció kibekkelésének néhány lehetséges technikáját; ugyanakkor volna itt néhány további tényező.

Kétségkívül látványos, amikor Kálmán Olga a videójában (miután szörnyülködött egy sort azon, hogy mennyivel drágább Magyarországon a kaliforniai paprika, mint Szlovákiában a tv-paprika) „ugyanazon” termékekként egymás mellé teszi a 800 forintos friss, üveges narancslevet és a „Fis naranča” elnevezésű terméket, amely Horvátországban mindössze 365 forintnak megfelelő euróért kapható. Önképzőkörünkben azonban arra buzdítunk mindenkit, hogy tanult emberhez méltóan ne dőljön be a gyanúsan rózsaszínű marketingnek, hanem ellenőrizze a tényeket. Márpedig a horvát bezzegtermékre rákeresve különösebb nyelvtudás nélkül is megállapíthatjuk: a készítmény három fő összetevője a víz, a glükóz-fruktóz szirup és a cukor. Innen nézve a 365 forint azért kicsit húzós ár.

Narancsléből 6 százaléknyi rejlik a dobozban, koncentrátumból visszahígítva – ötféle stabilizátorral, kétféle színezékkel, némi aromával és egyéb E-számokkal dúsítva, továbbá kevés almakoncentrátummal sűrítve.

Jóindulatúan ne tekintsük most ezt a bezzegnarancslevet a DK által kínált jutányosabb kormányzás potenciális szimbólumának („Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha narancslé lettünk volna”), hanem maradjunk témánknál, a körültekintő inflációkezelő magatartás tudományánál.

Talán érezzük, hogy adott esetben tápértékileg is jobban jár az, aki három liter stabilizátoros lötty helyett (amely egyébként Magyarországon is hasonló áron kapható) egyetlen liter frissen préselt gyümölcslevet vásárol, amelyet aztán kedvére hígíthat otthon vízzel és nyomhat tele ársapkás cukorral, ha fontos a mennyiség. A kulcsszó az ár-érték arány: egy felelős oktató akár erre is felhívhatná diákjainak figyelmét az Inflációs Akadémián.

Ahelyett, hogy egy fél raklapnyi ócska édességet tetszik hazacipelni az unokáknak, tessen nekik fejenként egyetlen minőségit ajándékozni, amit viszont valóságos ünnep a szájba venni – ez például lehetne egy hasznos tipp, már ha nem én vagyok az egyetlen, aki rendszeresen szembesül a kasszáknál a mégoly jó szándékú, de a legbénább csokikat-cukrokat összevásárló nagyik jelenségével. (Ha nekünk a szemetet is le lehet nyomni a torkunkon, ne csodálkozzunk, ha egyes cégek silányabb termékeket szállítanak a magyar piacra.)

Klímaszorongós időkben eleve nem baj, ha a felnövekvő nemzedék a világvégétől való pánikolás helyett idejében ráérez „a kevesebb néha több” bölcsességre; de népegészségügyi szempontból se hátrányos, ha esténként egy-egy liter 10 százalékos kannás lőre helyett ugyanannyi pénzből egy-egy deci 13 százalékos dűlőszelektált, hosszú lecsengésű battonage furmint kerül az asztalra. Elismerem, erről nem mindenki győzhető meg könnyedén; de

ki más tudná jobban felhasználni tekintélyét és népszerűségét a szemléletformálásra, mint Gyurcsány tanár úr az ő Akadémiáján.

De azért vessünk egy pillantást a kínálati oldalra is. Ha az Inflációs Akadémiának lesz következő évfolyama, és ott már nem csupán a biflázás és a poroszos számonkérés megy majd, hanem lehet interaktívan kérdezni is, akkor muszáj lesz időben beiratkozni, hogy megtudakoljuk, milyen bevált gyakorlatokról tud beszámolni a Gyurcsány család a társadalmi szempontokat is mérlegelő etikus vállalkozás terén. A holland Rabobank nemrégiben közzétett tanulmánya szerint (angolul ide kattintva olvasható – a szerk.) ugyanis 2022-ben még a protestáns etikán nevelkedett Hollandiában is 2,2 százalékpontnyi inflációért voltak felelősek a „kapzsi” vállalatok, amelyek a zavarosban halászva az abszolút szükségesnél nagyobb mértékben emelték áraikat. Az ottani 11,8 százalékos áremelkedéshez viszonyítva ez eléggé el nem hanyagolható részarány – ha tehát Magyarországon ezzel szemben egyedülálló módon teljes egészében „Orbán emeli az árakat”, azaz még az egyéni vállalkozó szakit is ő kényszeríti, hogy tízezer forintos órabérrel dolgozzon számla nélkül, az azt jelenti, hogy az itt működő cégek közül egy se simlis, és egy se törekszik válságos időkben is a profitmaximalizálásra.

Bámulatos; tanulmányútra hívhatnánk a vadkapitalista hollandokat.

Ha viszont az inflációt egymagában a miniszterelnök okozza gonoszul (ahogy ezek szerint ő az egyszemélyi felelőse a megelőző tíz év folyamatos reálbér-növekedésének is), akkor az Inflációs Akadémia exminiszterelnök észosztójának azért adnia kellene arra egy megnyugtató választ, hogy 2007-ben – abban az évben, amikor elvileg be kellett volna vezetnünk az eurót – ki miatt volt a magyarországi infláció bő háromszorosa az uniós átlagnak.

(Nyitókép forrása: YouTube)

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2023. június 05. 20:17
Hát most aztán tényleg meglepődtem. Hazudnak a szarházi ávós bolsevikok... Ki gondolta volna!
fogas paduc
2023. június 05. 12:31
Vajon miért is vannak mostanság 40%-os élelmiszer leárazások???
ZombikaFoskoma
2023. június 05. 10:47
Jó, hát hülye a Kálmán, vagy csúsztatott vagy hülye és csúsztatott. De infláció azért van itthon, nem? (Tegnap vettem epret odaát egy kilót és biót, s éppen a felébe került, mint idehaza a szarral trágyázott. Meg minden más is olcsóbb volt - és az a legfájóbb, hogy nem csak olcsóbb, de jobb minőségű is. Békaphassátok hát, Francseszka!)
farkas bea
2023. június 05. 09:56
Igen, olgica, minden Orbán miatt van... A szankcionált energia-árnövekedések, a külföldi áruházak inflációs árnövelése – mert mindezekben IS Orbán keze van:) Te "nagyonokos", kár, hogy ennyire demagóggá váltál a gyurcsán hátán... Most meg a punió arra akarja rávenni a Kormányunkat, hogy szüntesse meg a rezsitámogatást. Persze, nekik az lenn a jó, ha nép-elégedetlenség okán megbukna a kormányunk. (Mert tudvalevő, olgica, hogy az átlagembert nem az ideológiák, hanem a pénztárcájuk vezeti.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!