Böjte Csaba, riport Japánból, Ürge-Vorsatz Diána, USA-Kína vetélkedés és gyermekhospice – megjelent a Mandiner húsvéti duplaszáma!

2023. március 30. 09:00

Miért optimista Böjte Csaba a hazai keresztény közösséget illetően? Mi a modellváltás eddigi mérlege? Riport Kazahsztánból és az Arab Emírségekből, Maróth Miklós-interjú, Borbás Marcsi erdélyi húsvéti szokásokról és ünnepi írások – itt az ünnepi duplaszám!

2023. március 30. 09:00
null

Nézzük meg, mennyi kakaó van még a nyugati kereszténységben! – mondja Böjte Csaba. A ferences szerzetes szerint az identitáskrízis elérte a hazai keresztény közösségeket is, ennek ellenére optimista, mert kontinensünk gondolkodását ma is alapvetően Jézus tanítása formálja. Húsvéti beszélgetést olvashatnak vele békekeresésről, a papi szolgálatot otthagyókról, a biztatás lelkületéről és a balról jövő kritikákról.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Kacsoh Dániel írja: Húsvét a megértésre és az örök értékek újrafelfedezésére hív bennünket.

Közélet 

„Ha a valódi kereszténységet akarjuk a nemzetünknek, nem elégedhetünk meg néhány hangzatos kijelentéssel” – írja Balog Zoltán református püspök húsvéti jegyzetében.

Ha mindenki keresztény szemlélet alapján élne, akkor nem lenne éghajlatváltozás – véli Ürge-Vorsatz Diána. Tényleg a 24. órában vagyunk? Mit szól a debreceni akkumulátorgyár ügyéhez? Kevesebb gyereket kell-e vállalni a Föld megmentéséhez? Közélet rovatunkban interjút olvashatnak a fizikusprofesszor-klímakutatóval.

Tisza cipő, pécsi kesztyű, Herendi porcelán, Márka üdítő, Nógrádi ropi – néhány klasszikus magyar márka, amely nemcsak hogy túlélte a rendszerváltozást, az azóta eltelt évtizedekben is sikeres tudott maradni. Összeállításunkban ezek történetével és mai helyzetével foglalkozunk.

Versenyképesebb tudás, előrelépés a nemzetközi rangsorokban, anyagilag megbecsültebb oktatók – az egyetemi modellváltással kapcsolatban a kezdetektől kedvező változásokat ígért a kabinet, amelyek már kezdenek látszani. Összeállításunkban áttekintettük a modellváltás eddigi eredményeit, valamint az egyetemi programokkal kapcsolatos brüsszeli konfliktusokat.

Franciaországban a parlament megkerülésével áterőltetett nyugdíjreform miatt áll a bál, Németországban az új választójogi reform borzolja a kedélyeket, mindeközben a korrupciós botrányokkal terhelt Brüsszel azzal van elfoglalva, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközével szűkítse Magyarország mozgásterét. Összeállításunkban a brüsszeli kettős mércéről olvashatnak.

Nem a szakmai szempontok számítanak, nem az igazság érdekli az Európai Bizottság illetékeseit, tisztán politikai küzdelem folyik – mondja Maróth Miklós. Hogyan érinti a tudományt az uniós források elakadása? Mekkora hatása van az energiakrízisnek? Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetőjével beszélgettünk.

„Bozóttűzként terjed az EU-ban és a világban az új divat, a politika által kézivezérelt gazdaság” – írja véleménycikkében Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

„A háborús pszichózis generálása nem reálpolitika, (ál)moralizálással nem lehet fűteni” – írja publicisztikájában Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója.

Külhon & Külföld

Lángok martalékává lett a napokban Selmecbánya több fontos történelmi épülete – arról, hogy hogyan valósult meg a településért a példátlan összefogás, külhon rovatunkban olvashatnak.

Külföld rovatunkban a demokratikus rendszerváltásba belevágó Kazahsztánból, Japánból, valamint az Egyesült Arab Emírségekből olvashatnak riportokat.

Választási megfigyelőként járt Nigériában Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő, és megosztotta velünk helyszíni tapasztalatait a népességrobbanás előtt álló, gazdasági, szociális és politikai feszültségekkel terhelt országról.

„A posztmodern világ uralkodó ideológiáját az egyre inkább radikalizálódó nihilizmus jellemzi” – figyelmeztet Miguel Ayuso­Torres, a Comillasi Pápai Egyetem jogászprofesszora, akivel többek között az Európát összetartó hagyományok fontosságáról interjúztunk.

Tíz éve vezeti egyházát, s hamarosan Magyarországra  érkezik – hol tart Ferenc pápasága? – Szilvay Gergely írt publicisztikát a témában.

Makronóm & Sport

A kormány kiemelten támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyekben megvan a regionális vagy globális multivá válás lehetősége – fogalmaz György László kormánybiztos, akivel Makornóm rovatunkban olvashatnak interjút.

Eldurvulni látszik a technológiai dominanciáért folyó küzdelem az USA és Kína között – a részletekről összeállításunkban olvashatnak.

Sport rovatunkban a válogatott középpályásával, Kalmár Zsolttal beszélgettünk, és a kalapácsvető Halász Bencével interjúztunk.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Meta rovatunkban Korzenszky Richárd atya írt húsvéti jegyzetet, és mostani lapszámunkban debütál Gasztro rovatunk, amelyben elsőként Borbás Marcsi írását olvashatják az erdélyi húsvéti hagyományokról.

Csupa melegség, fény, szeretet és derű: az ország egyetlen gyermekhospice ­házában nem a halálról szól minden, hanem az életről, és hogy azt hogyan érdemes élni és halni. Benyó Gábor orvos igazgatóval beszélgettünk élet rovatunkban.

A Pannonhalmi szamizdat – Egyházüldözés egy kolostorban című dokumentumfilm hiteles tanúságtétele egy korszaknak, melynek áldozatai és kiszolgálói közül sokan ma is köztünk élnek. Az 1957 és 1963 közti megpróbáltatásokat Várszegi Asztrik volt pannonhalmi bencés főapát és Kabay Barna társrendező segítségével elevenítjük fel.

A rovatban Bencsik Gábor és Csender Levente tárcáját olvashatják.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Rajcsányi Gellért írja: „a totális individualizmusra sem épülhet egészséges társadalom. Kellenek a közösségek, a közös élmények, kellene a több közbizalom, szükség van az összetartozás érzésére, amiből épülni tud a lélek, az egyén, a közösség és az ország.”

Nyitókép: Mandiner-grafika

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bacunayagua
2023. március 30. 13:37
Ezt a kétszínű ürgét már ki kellene önteni. https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/klima-fapados-szen-dioxid-urge-vorsatz-diana.691792.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202202
Benedek Zsolt
2023. március 30. 11:26
Mindennapi keresztre-feszítettségünk állapotában, hasznos olvasnivaló: https://eredetifeny.hu/hirek/uss-vagy-fuss/ és hallanivaló: https://www.youtube.com/watch?v=yFG64zssxwI
Gullwing
2023. március 30. 10:31
Az ürge dajana a CEU-s okoska aki felfedezte az ÁENYÉKOT.
-Zsolt-
2023. március 30. 09:45
A Kék fény magazin címlapján lenne a helye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!