Afrikában megölt papokról és misszionáriusokról emlékezett meg Ferenc pápa

2023. február 04. 19:37

A fővárosban, Jubában található Szent Teréz-székesegyházban igyekezett megvigasztalni Dél-Szudán régóta szenvedő népét.

2023. február 04. 19:37
null

Az Afrikában megölt vagy megsebesült papokról és misszionáriusokról emlékezett meg szombaton dél-szudáni látogatásán Ferenc pápa, majd belső menekültekkel találkozva azok méltóságának visszaadását kérte.

A katolikus egyházfő pénteken érkezett a világ legfiatalabb országába az első pápai látogatásra. A szombati napot azzal töltötte, hogy először egyházi alkalmazottakkal, majd olyan dél-szudániakkal foglalkozott, akik a harcok, az áradások és más válságok miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

A fővárosban, Jubában található Szent Teréz-székesegyházban igyekezett megvigasztalni Dél-Szudán régóta szenvedő népét.

Kérte egyben a dél-szudáni püspököket, papokat, apácákat és szeminaristákat, hogy ne a társadalmi presztízs miatt vegyenek részt a vallási életben, hanem „a nyájat kísérve szolgálják azt”.

„Tegyük fel magunknak a kérdést, mit jelent számunkra, hogy Isten szolgái lehetünk egy olyan országban, amelyet háború, gyűlölet, erőszak és szegénység sebhelyei tarkítanak” – mondta a pápa. „Az egész egyház nevében köszönöm önöknek az odaadást, a bátorságot, az áldozatot és a türelmet” – mondta Ferenc.

Az olajban és más természeti erőforrásokban bővelkedő, de évek óta tartó polgárháború és konfliktus sújtotta

Dél-Szudán a világ egyik legszegényebb országa, és Afrika legsúlyosabb menekültválságáért felelős:

több mint kétmillió ember menekült el az országból, és további kétmillióan a határain belül kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Guglielmo Mangiapane

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyugyesz
2023. február 04. 21:26
Soha nem hittem volna, hogy a régi poén, tényleges, direkt értelmet kap: Miért, a pápa katolikus? Én nem tudok válaszolni.
péterx
2023. február 04. 21:05
Az egyik - később meggyilkolt - püspök nyilatkozta: amikor aláírtam a kinevezési dokumentumot, tudtam, hogy a halálos ítéletemet írtam alá...Szörnyű szevedéseik után az Úr Jézus "letöröl a szemükről minden könnyet" / Jel 21.4 /.
holnapislesznap
2023. február 04. 20:35
köszönjük a nándorfehérvári diadalt.... köszi b+ védd a társad - ezt tanultam teológiából - és az élettől... "magyar vagyok magyarnak születtem... ki e nyelvet beszéli és védi a hont az otthont talál a hazában és elkerüli a gond - hisz társak között megnyugvást lel, és ha eljő az idő, álma is lesz büntetlen..." kösz b+ ezt én írtam magyarul - köszi Neked, hogy magyarnak születtem és határokat tartok szem előtt!!!
hlaci83
2023. február 04. 20:04
De jöjjenek minél többen..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!