„Az okos ember nem akkor sértődik meg, amikor megsértik, hanem amikor érdekében áll” – EP-képviselők az uniós megállapodásról

2022. december 15. 12:00

Ellentétes módon látják a kohéziós források, illetve a helyreállítási alap pénzeihez való hozzájutásról szóló, hétfőn kötött kompromisszumos megegyezést az Európai Parlament magyar képviselői. Józan kiegyezés vagy elkésett teljesítés a magyar-uniós megállapodás? Tudósításunk Strasbourgból.

2022. december 15. 12:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Mi vagyunk a legutolsó ország, amely el tudta fogadtatni a saját helyreállítási tervét; más országokkal ez a megállapodás már másfél évvel ezelőtt megtörtént, így a gazdasági válság közepette a kormány még egy lapáttal rátett a nehézségekre” – mondta Strasbourgban lapunk érdeklődésére Cseh Katalin. A Momentum alelnöke és EP-képviselője szerint a magyar települések válságban vannak, a magyar kisvállalkozások, családok nehezen fogják kifizetni a számláikat az energetikai-gazdasági krízis idején, az uniós pénzek most kellenének az országnak. Mint mondta, minden európai ország teljesíteni tudta az uniós követelményeket, míg Magyarország felé a korrupciós ügyek miatt több ezer milliárd forint még mindig be van fagyasztva.

Ez szégyen, a magyar embereket kár érte, a kormány pedig cserben hagyta őket” – jelentette ki az EP-képviselő, hozzátéve, hogy felháborító az, hogy a kormány ezeket a prioritásokat nem észlelte, mert ha lépett volna, akkor évek óta folyhatna ide az uniós pénz.

 

Cseh Katalin, a Momentum alelnöke és EP-képviselője   (fotó: MTI)

 

Az EP-választásokon az egyik fő ígéretünk az volt, hogy azért fogunk küzdeni, hogy az uniós pénzek meg legyenek védve, és oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, a kórházakhoz, az iskolákhoz, a munkahelyekhez” – magyarázta Cseh, megjegyezve azt is, hogy annak viszont örül, hogy a helyreállítási alap szigorúbb pénzügyi feltételekkel van felvértezve.

– reagált az Európai Parlament tekintélyét megrázó Kaili-ügyre a momentumos EP-képviselő. Felháborítónak és megrázónak nevezte, hogy az EP egyik alelnöke ilyen súlyos bűncselekményt követett el, megrendítve ezzel az EP integritását, ugyanakkor üdvözlendőnek látta, hogy erre a korrupciós ügyre fény derült, Eva Kaili pedig vizsgálati fogságba került.

 

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője   (fotó: Ficsor Márton)

 

Nem bizonyultak szakmailag megalapozottnak azok a politikai és szakértői  vélemények, amelyek azt állították, hogy a magyar helyreállítási program rossz” – foglalta össze véleményt a Fidesz EP-képviselője. Deutsch Tamás szerint furcsa jelenség, hogy

előzőleg sokan lehúzták a magyar helyreállítási programokat, majd ezek végül jó értékeket kaptak,

a hivatott döntéshozó pedig elfogadta őket.

Eredményes tárgyalás volt, lett megállapodás” – fogalmazott lapunk kérdésére válaszolva a fideszes eurohonatya, aki szerint pártja és a kormány az Európai Bizottság által meghatározott „szuper mérföldköveket” teljesíteni fogja. Deutsch szerint innentől kezdve igazából technikai teendők maradtak csak hátra: partnerségi megállapodást kötni és az operatív programokat aláírni.

Az unió hozzáállását a magyar kormány „csicskáztatónak” érzi – jelezte a képviselő, de mint mondta, „az okos ember nem akkor sértődik meg, amikor megsértik, hanem amikor érdekében áll – nekünk pedig nem áll érdekünkben megsértődni” – tette hozzá.

Deutsch Tamás utalt arra is, hogy

a Kaili-ügy után az EP korrupciós „világcsendőri” tekintélye megszűnt,

az EP-alelnök súlyos vesztegetési ügye sok év múlva is hatást fog gyakorolni az EP-ről való gondolkodásunkra; a korrupciós ügy a „külföldi befolyásvásárlásra épülő politikacsinálás” végét jelenti.

 

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője   (fotó: MTI)

 

Eva Kailit és az érintetteket előzetes letartóztatásba helyezték, az EP leváltotta az alelnöki tisztségéről, a szocialista frakció pedig kizárta a tagjai közül – ismertette a következményeket a DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője, aki szerint ez is mutatja, hogy a nyilvánosság Nyugat-Európában a maga normalitásában működik, a büntetőeljárások transzparens módon zajlanak.

Molnár Csaba nem tart attól, hogy a Kaili-ügy ráég az EP-re, mert ez csak azt mutatja, hogy „a tagjainak 1/700-ad része volt érintve korrupciós ügyben”, ami elenyésző szám. A DK EP-képviselője szerint az uniós nyomás miatt a magyar kormány vélhetően tesz majd arra kísérletet, hogy valós változtatásokat vezessen be a jogállamisági feltételek teljesítésére.

A cselekvés fő motivációja Molnár szerint az, hogy „brutális” devizahiány állt be Magyarországon:

hat hónapnyi devizatartalék helyett szeptemberben 1-1,5 hónapnyi tartaléka volt csak az országnak. A kormány azt kommunikálta, hogy a Gazprommal egy átütemezés történt, de ehelyett az történt, hogy a Gazprom egy 4,5 százalékos hitelt adott, a magyar állam ugyanis nem tudott fizetni a gázért – magyarázta a Mandinernek Molnár Csaba.

Devizára van szüksége az államnak, az euró pedig kétféleképpen juthat Magyarországra: az uniós támogatások egy része megérkezik, vagy egy euró alapú hitelhez jut hozzá az állam. Ha az uniós támogatások ne jönnek, akkor marad az IMF; ha az uniós pénzek kellenek, akkor pedig teljesíteni kell az EU feltételeit, vagyis a 27 „szuper mérföldkőnek” nevezett feltételt. Az Európai Bizottság azt is világossá tette, hogy ezeket nem lehet szeletelni, részletekben teljesíteni, hanem az első részlet akkor érkezik meg, ha teljesítjük mind a 27-et – folytatta gondolatmenetét a DK politikusa.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a most tárgyalás alatt álló fejlesztési források csak 2024-ben jönnek, itt nem számít tehát, hogy milyen arányban kerülnek felfüggesztésre,

a helyreállítási források azonban gyorsan jönnek, és szinte bármire költhetőek, ezek a fontosabb pénzek rövidtávon.

Az első helyreállítási pénz 18 hónappal ezelőtt jött meg Európában, egyes tagállamok már el is költötték, Magyarországra azonban még egy euró nem jött belőle” – magyarázta a DK-s politikus.

Molnár elmondta: a feltételek első kitétele, hogy el kell venni a fideszes igazságszolgáltatási vezetők hatalmát, ami az Orbán-rendszer egyik masszív tartóoszlopa. Nehéz döntés lesz a miniszterelnök számára: „vagy érdemben kilöki rendszerének egyik nagyon fontos támasztóoszlopát, vagy nem lesz pénz az energiaszámlák fizetésére” – zárta gondolatait a DK EP-képviselője.

 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és EP-képviselője   (fotó: MTI)

 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és EP-képviselője szintén abban látta a különbséget a brüsszeli Katar-gate és a magyar korrupció között, hogy míg az EU szívében a bűncselekmény kiderült, és a belga rendőrség bilincsben vitte el, az EP pedig felfüggesztette tisztségeiből az érintettet, addig Magyarországon az ilyen eseteknek nincs következményük. „Fontos, hogy született egy kompromisszum” – szögezte le a jobbikos politikus, de örülni nincs ok, hiszen Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely eddig a források lehívásának lehetőségét tudta csak elérni, míg más tagállamok másfél évvel ezelőtt elkezdték a források lehívását.

Gyöngyösi Márton szerint nem jó a helyzet, mert az ország a recesszió felé halad, és a tervek benyújtása, a pénzek lehívása még további időt vehet igénybe, nem beszélve arról, hogy a fejlesztési és helyreállítási pénzek egy része továbbra is be lesz fagyasztva.

A legnagyobb bajnak azonban a jobbikos EP-képviselő azt tartja, hogy Magyarország „ebben a politikai kötélhúzásban teljesen elszigetelődött, szövetségesek nélkül áll, teljes magányban;

Mint hozzátette, ez az uniós pénzügyi szankció, a pénzek visszatartása ráadásul nem Mészáros Lőrincnek vagy Tiborcz Istvánnak fog fájni, akik miatt a szankciókat alkalmazzák Magyarország ellen, hanem a teljes magyar társadalomnak.

--

Nyitókép: Az Európai Parlament plenáris ülése október 19-én Strasbourgban

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2023. február 17. 09:34
Magyarország elszigetelődött, mint Lengyelország.
magyar demokrata
2022. december 15. 17:56
"A jogállam léte azon múlik, hogy egy bűncselekménynek van-e következménye" Kivételesen ebben egyetértek! Gondolom, mikor bevonul a börtönbe, rádöbben, hogy bizony Magyarország jogállam!
Jajdejónekünk
2022. december 15. 17:46
Az eu-ban dolgozó "magyar" árulók nem is titkolják, mire megy ki az egész mizéria: meggyengíteni a fideszt politikailag belföldön is, gazdasági befolyást elvenni és az igazságszolgáltatást 100 %-ban ellene fegyverként használni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!