Szeret, nem szeret: így robbant be Pankotai Lili a magyar közéletbe

2022. október 26. 13:29

Összeszedtük a pro és kontra megszólalásokat Pankotai-ügyben, Hont Andrástól Perintfalvi Ritán, Molnár Áronon, Kötter Tamáson át Tibi atyáig.

2022. október 26. 13:29
null

Pankotai Lili lenne az új Nagy Blanka? A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumba járó diáklány október 23-án, vasárnap szólalt fel a tanártüntetésből ellenzéki demonstrációba fulladó megmozduláson.

Beszéde nem volt új keletű, a trágár odaszólalásokkal teletűzdelt slam poetryt már márciusban felolvasta egy pécsi klubban.

null

Slam Poetry Pécs

Az érettségire készülő diáklány szónoklata sokak tetszését kiváltotta, de voltak olyanok is, akiknek nem férnek bele a következők: „Azt hiszed ki tudod törölni a gondolkodást? A faszt! (…) Nekem soha nem az lesz az első, kedves HírTV, hogy éppen ki-kinek a faszát szopja teli erőből, hanem, hogy vállalja-e a véleményét bárkivel szemben. (…) A faszomat bele az ideológiákba”.

Alma materének igazgatója, Nyisztor Zsolt a gimnázium közösségi oldalán posztolt. Ebben mások mellett az áll, hogy ugyan tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánítást, azonban elhatárolódnak a diák vasárnapi felszólalásától. „Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját”. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Heidl György viszont úgy érvelt közösségi oldalán: álszentség a keresztény értékekre hivatkozva számon kérni az „igazságérzettől fűtött tinédzseren a szabadszájúságot”.

A következőkben összeszedtük a pro és kontra megszólalásokat, Hont Andrástól Perintfalvi Ritán, Molnár Áronon, Kötter Tamáson át Tibi atyáig.

***

„XX. századi embertípus”

„Pankotai Lili nem a jövő, hanem egy fajta jövő, egy régi-új embertípus fiatalkori példánya, egy olyan embertípus amit már ismerünk a XX. Századból, ami ha kellett, egyetemen tanított, ha kellett az Andrássy út 60-ban tépte le körmöket; ha kellett lerombolta a tekintélyt, de simán elvezet egy multitírta Kötter. – (…)

és ahogy előtte a többit is mind, majd eldobják, ha már nem lesz rá szükségük és akkor nem marad más neki, mint a szégyen.”

Tanmese Pankotai Lilinek

Nagy Blanka sem ment el szó nélkül a felszólalás mellett. A Momentumot és a DK-t megjárt baloldali aktivista egy négy évvel ezelőtti, kecskeméti szónoklatával került be a köztudatba. Akkor úgy fogalmazott, „Üzenem annak a bajszos fasznak és az összes fideszes képviselőnek – legyen kecskeméti, félegyházi, szegedi vagy bárhonnan –, hogy álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát”.

Most pedig a következők szerepelnek tanmeséjében: „Bár Prüdéria rendkívül tökéletes volt, mégis voltak problémák. (…)

Elmondta ez a lakó, hogy mennyire nem fair, hogy Korrupcius Maximus libamájat eszik, míg ők csak a száraz kenyeret, jobb napokon tejjel. Mesélt arról is, hogy mennyire becsapja az állam az embereket és hogy milyen szinten legaljasodott itt minden. Hogy itt már nincs jövő és nincs jelen. Hogy Prüdériában, ellopják a prűd emberek pénzét és nem a fejlődésre fordítják, hanem a király családjára és barátaira. A prűd népnek kinyílt a szeme és a füle. Felháborodtak ezen. Fogták a felszólalót és szemmel, szavakkal agyonverték, mert csúnyán beszélt.

Rajzolt pénisszel üzentek Pankotai Lili iskolájának

Pankotai Lili káromkodásokkal teletűzdelt „slam poetry" költeménnyel gondolt ünnepelni október 23-án. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium (amelynek Pankotai a végzős tanulója) Facebook-oldalán tette közzé, hogy tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánítást, azonban elhatárolódnak a diák vasárnapi felszólalásától.

Kiállás Pankotai Lili mellett

Molnár „noÁr” Áron nyílt levelet írt a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium igazgatójának. Ebben a művész bevallotta, ő kérte fel a diáklányt arra, hogy slammelje el a „Jövő” című slamjét. „Ez a slam bizonyítja a jövő generációjának bátorságát, tántoríthatatlanságát és dühét. Nem, nem a káromkodások miatt. Itt a tartalom a fontos. Egy generáció megállíthatatlanul küzd az oktatás, a pedagógusok és a saját jövőjükértfogalmazott noÁr. – Lili élt a szabad véleménynyilvánítás jogával. Pont. Ha ezért retorzió éri, akkor számoljon velünk. Mert nem fogjuk némán nézni.”

És ne is abuzálják a diáklányt

Ugyanis Perintfalvi Rita teológus arra kért mindenkit, fejezzék be Pankotai Lili bántalmazását. „Persze, lehet nem egyetérteni a tegnapi tüntetésen való slammelésének szabadszájúságával, de tömegesen, mint egy felhergelt csőcselék nyilvánosan nekiesni és minősíthetetlen szavakkal bántalmazni, bűncselekmény!

Mocskos szájjal 5 perc hírnév

Bencsik Gábor publicista a stílust kérte számon. „Az igazi bűnös mégsem ő, hanem azok, akik ezzel az amúgy középiskolai dolgozat szintű, viszont trágár irománnyal fölhívták a színpadra, és akik ma is tovább tolják maguk előttírta oldalán. – Akik nem mondják meg neki, hogy kislány, mocskos szájjal lehetsz öt percre híres, de aztán életed végéig cipelheted annak a súlyát, hogy aki úgy beszél, mint egy riherongy, azzal úgy is bánnak, mint egy riheronggyal.”

Pár nap rivaldafény, ismét

Tibi atya viszont magára a jelenségre hívta fel, mert mint fogalmazott, nincs baja például az „ízes bazmegolásokkal”. Ugyanakkor a „Pankotai Lili nevű előadó élvezheti a 444 rivaldafényét pár napig, aztán csatlakozhat Káromkodós Blankához, Kávéfőzős Lucához meg Szexuális Zaklatás Pandához a Kiégett kabalák szigetén.

Hont András viszont nem bírja

Merthogy ezzel a Pankotai- üggyel „egy kicsit eltávolodtunk volna a pedagógusbérektől meg a tanárok munkakörülményeitől”, írta a publicista, rámutatva arra is, hogy „amennyiben az Ügy lenne a fontos, akkor aprólékos exegézis és fölényeskedő kioktatás helyett »Je suis kukás« kitűzővel nem megyek be egy ideig tanítani, és erre szólítom föl a többi tanárt is, a szülők kénytelenek lesznek otthon maradni, és leáll a gazdaság, de előtte azért még emelnek a béreken. Ez ilyen k*rva egyszerű. De valójában az ügy annyi, hogy az egyik fél büszkén hirdetheti maga különb voltát, hogy ő a szépség meg a jóság letéteményese, mert a másik milyen ocsmány, mocskos szájú dekadens.”

Fekete-Győr: A gimnázium-igazgató határolódjon el Bayer Zsolttól is!

Korábban beszámoltunk róla , hogy a tanártüntetésnek induló, aztán baloldali tüntetéssé váló október 23-ai megmozdulás során egy pécsi végzős gimnazista, Pankotai Lili egy slam poetry-re emlékeztető „művet" adott elő. Olyan magvas gondolatokkal tűzdelte az előadását, mint: „a faszomat bele az ideológiákba" vagy „azt hiszed ki tudod törölni a gondolkodást? A faszt!".

Egy kicsit elcsúszott a hangsúly

Rácz András Oroszország-szakértő bár nem szokott belpolitikával foglalkozni, de most állítása szerint nem mehetett el szó nélkül a Pankotai-beszéd mellett. „Általában nem szoktam belpolitizálni, mert van elég dolgom a háborúval, szóval ez most itt a kivétel. (…) Aki egy középiskolás diáklányra kiabál kígyót-békát a (mégoly trágár) a véleménye miatt, a »példás megbüntetést«, kirúgást, egyebeket követelve, az utolsó, gyáva, sz@r ember. Akkor is, ha a kormánymédiában dolgozik, és utasításra teszi. Ha pedig nem, akkor főleg. Aki nem képes felismerni a költészetet – mert bizony, a slam poetry is költészet –, az ráadásul még hülye is. Aki a stíluson háborodik fel látványosan ahelyett, hogy a tartalommal foglalkozna, és ezzel próbálja elterelni a vitát a lényegről (= az oktatás helyzete), az pedig a társadalmat és az oktatás javításáért tenni próbálókat nézi hülyének. Aki pedig ennek a verbális szennyáradatnak az elszabadításával reménykedik elrettenteni a fiatalokat attól, hogy kiálljanak saját magukért, a tanáraikért és a jövőjükért... nos, az túlságosan régen volt fiatal” – fogalmazott bejegyzésében, kiemelve:

 

Liliről és a közoktatás csődjéről

Nem olyan régen szabadultam a közoktatásból. Pontosan tudom, mit termel ez a rendszer: üres lelkekhez lazán kapcsolódó üres fejeket, amiken naplóval bizonyíthatóan átfolyt egyszer a tanterv szerinti tudás, szépség, ismeret, de esélye sem volt bennük megragadni. Mindenki, akiből nem ilyen ember lesz, az nem az oktatási rendszer miatt, hanem annak ellenére válik ennél jobbá.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gulyásleves
2022. október 27. 21:59
Tényleg nem értem A rendezők tudták hogy a kislány már akkor megirta a nemi szervről alkotott véleményét amikor se hire se hamva nem volt a tanári béremelésnek Azt gondolták majd keményen odacsapnak egy fiatalkorú kislánnyal Gyávaságuk okán Mondhatnám azt is a tanároknak... EZT IS ELKÚRTÁTOK !
syphax
2022. október 27. 08:37
Nem mellesleg: számomra a régi értelemben "faszolható" ÁRUCIKKEK közül talán a KLOZETTPAPIR hasonlit leginkább ehhez a bizonyos "lilikéhez". Vagy esetleg a plafonra akasztható--és onnan lelógó, az odaragadt, döglött legyektől hemzsegő ragacsos "LÉGYFOGÓ" szalagra--arra asszociálható BUDIBA-latrinába DOBANDÓ eszközre hasonlit legingább ez a korábban emberfélének született "szennyes használati eszköz"--egykori kiscsaj!!!
OCS1
2022. október 27. 07:44
Undorító kis geci!Sok sikert majd az érettségihez :) a kurva anyád!
sarzal
2022. október 26. 20:11
azért érdekelne (1)hogy ez a szöveg szó szerint volt-e a telefonba, (2)saját szerzemény vagy megírták neki amúgy meg röhejes ennek a szövegnek még "stílust" is találni, de sikerült ha csak így tudott szert tenni a 15 perc hírnévre elégedett lehet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!