Szlávik János: egyre több a koronavírus-fertőzött

2022. augusztus 02. 11:19

Azonban kórházba csak kevesen kerülnek, általában néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

2022. augusztus 02. 11:19
null

Szlávik János elmondta, hogy aránylag sok ember rendelkezik védőoltással, ezért kerülnek kevesebben kórházba a koronavírus-fertőzés miatt. Hozzátette: „a múlt héten 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de az oltások a legújabb koronavírus-variánsok esetén is segítenek a kórház elkerülésében”.

„A koronavírus új variánsa - BA4-es, BA5-ös - valószínűleg átveszi az omikron helyét, de úgy tűnik, az oltottakra kevésbé veszélyes, mint az oltatlanokra, viszont azok is megfertőződhetnek, akik korábban omikronnal fertőződtek” – jelezte. 

Mint mondta, szinte minden új alvariánsnak kicsit különböznek a tünetei az előzőektől. A BA4-es, BA5-ös legjellemzőbb tünetei: köhögés, orrfolyás, tüsszögés, fáradtság és fejfájás - ismertette a főorvos. Hozzátette: „aki náthás, mindenképpen gondoljon arra, hogy megfertőződött, és ha elmegy egy tesztre, illetve otthon marad hét napig, nemcsak saját magát, hanem másokat is megvédheti”.    

Kitért arra is, hogy sok a gyerek a fertőzöttek között, és a gyerekeknél is nagyon hasonló tüneteket okoz az új alvariáns. „Esetükben - ha ritkábban is – előfordulnak poszt-covid tünetek. Lehet ez tanulási nehézség, fáradtság, elhúzódó köhögés” – magyarázta Szlávik János.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jebuzita
2022. augusztus 02. 11:44
Nem arról volt szó hogy a vakcina 3-4 hónapig véd? Kinek van ma az országban friss oltása?
blondiner
2022. augusztus 02. 11:42
Éppen most voltam covidos. Enyhe, influenza jellegű tünetekkel vészeltem át. Háromszor kaptam vakcinát, nem tudom, anélkül milyen lett volna - nem is érdekel :D Így túlélhető, legalább pihentem pár napot.
olajfa1
2022. augusztus 02. 11:39
Akkor most mindenki maradjon nyugton, és ne oltassa be magát?... /mindenesetre én ezt teszem... remélem hogy nem lesz baj belőle./
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!