Íme a rezsicsökkentés új szabályai, mutatjuk az árakat!

2022. július 21. 09:11

A kormány bevezeti a lakossági piaci árat, amely jóval alacsonyabb, mint a versenypiaci ár. Az átlagfogyasztóknak semmi sem változik.

2022. július 21. 09:11
null

Németh Szilárd rendkívüli bejelentést tett Tusnádfürdőről, a Bálványosi Szabadegyetem helyszínéről. Mint mondta, a kormány érzékelte a drasztikus energiaáremelkedést, ezért vezette be az energia-veszélyhelyzetet. Leszögezte, hogy az elszabadult árakat nem lehet rászabadítani a lakosságra, így a kormány egy hét pontból álló akciótervet dolgozott ki.

Az akcióterven túl, Németh Szilárd kifejtette, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie. 

Az átlagfogyasztás 1729 m3/év a gáz esetében, a villanyenergia esetében 2523 kWh/év.

Hozzátette, hogy bevezettek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval kisebb mint a versenypiaci ár: a rezsicsökkentett ár 36 Ft/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 Ft/m3, afölött pedig 747 Ft/m3.

Hozzátette, hogy a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 Ft/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Az éjszakai áram esetében a kedvezményes határig 23,1 Ft, a lakossági piaci ár pedig 62,9 Ft/kWh. Hozzátette, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének a tarifája. Megmarad a gázfogyasztásnál is a nagycsaládos kedvezmény, egy háromgyermekes család esetében az 1729 m3 megemelkedik még 600 m3-rel; minden egyes további gyermek után még 300 m3-rel nő.

Egy új kedvezményt is bejelentettek, az egy mérővel rendelkező társasházaknak: Németh Szilárd ismertetése szerint ahol a társasházaknál egy mérő van, abban az esetben, ha nyilatkozik a társasház, akkor az albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Németh Szilárd bejelentését visszahallgathatja itt: 

Kapcsolódó

Mennyi lesz az új rezsije? – Kiszámoltuk
Kíváncsi, hogy a friss bejelentések hatására, hogyan fog változni a villany és gázszámlája? Íme! Bővebben is érdekel...

Kíváncsi, hogy a friss bejelentések hatására, hogyan fog változni a villany és gázszámlája? Íme!

***

A Mandiner heti kibeszélő podcast-sorozatában Bayer Zsolt közreműködésével beszéltük át a közéleti fejleményeket, ahol szóba került a katatüntetés is.

Podcastunkat megtekintheti itt:

Nyitókép: Twitter

Összesen 707 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2022. július 24. 18:13
Nektek is jön állandóan a hírlevélre való feliratkozás ablak? Idegesítő.
foldizs
2022. július 24. 17:19
Mi az, hogy a világpiaci ár egy olyan alkatrészen múlik, amit a kanadaiaknak kell megjavítaniuk... az oroszok talán nem tudják???
cinkegolyó
2022. július 24. 09:55
1.Ha az oroszoktól kedvező áron kapjuk a gázt,-az ötéves szerződés értelmében-akkor miért kellett a hétszeresére emelni a túlfogyasztásnál az árat, ami alig alacsonyabb, mint a világpiaci ár. Legalább felezhettek volna, a 3-szoros ár még elfogadható lett volna. 2.Az is kérdés, hogy a világpiaci árat milyen árfolyammal számolták át, mert a 420 feletti Euro-val elég kritikus. 3.Visszamenőleg egy évvel kell a túlfogyasztásért fizetni, ez így nem tisztességes, mert nem tudott a lakosság felkészülni ilyen mértékű rezsi áremelésre.
pemete jakab
2022. július 22. 21:44
Hogy miért nő a rezsi? A nagy szabadságharcunkban 12 év alatt több mint duplájára nőtt az államadósság, az államkassza üres, a forint padlót fogott, a recesszió meg közeleg. Valakinek muszáj tehát fizetnie. No, és ki fizet: a politikusok vagy a nép?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!