A tálibok betiltanák a máktermesztést Afganisztánban

2022. június 02. 17:59

Az ázsiai ország a világ legnagyobb ópium-előállítója.

2022. június 02. 17:59
null

Az afganisztáni tálibok a máktermesztés betiltását tervezik, ezzel az országban történő ópium- és heroin-előállítást igyekeznének leállítani – adta hírül az AP amerikai hírügynökség csütörtökön.

Már az amerikaiak is fel akarták számolni

A tálibok április elején rendeletet adtak ki, mely szerint betiltanák a máktermesztést, és most, június elején kezdik a kampányt a rendelet végrehajtására. Afganisztán a világ legnagyobb ópium-előállítója, valamint

az európai és ázsiai kábítószer-fogyasztás számára az egyik fő heroinforrást jelenti,

jóllehet már az elmúlt húsz évben az országban állomásozó amerikaiak is dollármilliókat fektettek a máktermesztés felszámolásába.    

Sok embert hoz nehéz helyzetbe

A kábítószer-kereskedelmet akadályozó intézkedés mindazonáltal félő, hogy az elszegényedett földbirtokosok és napszámosok számára lesz a legkárosabb, mivel

rengeteg földművelőnek a máktermelés jelenti az egyetlen megélhetési forrást.

A tálibok hatalomátvétele óta az afgán gazdaság a korábbinál is nehezebb helyzetbe került, részben azért is, mert a külföldi segélyezők megvonták az országtól a támogatásokat.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Gulamullah Habibi

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lmcwelt
2022. június 03. 19:51
Akkor mi lesz az usákokkal, honnan szerzik be az "anyagot"?!
Dunhill67
2022. június 03. 08:32
mi lesz most a mákos tésztával....a gubáról nem is beszélve :-DD
fogas paduc
2022. június 03. 08:00
A máktermesztést az amcsik vitték oda....
pipa89
2022. június 03. 07:47
Hajrá, ők képesek. A fegyverkereskedelem, kábszer stb. szorosan együttmozog Langleyvel, a zsoldosokkal, az állampuccsokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!