Belarusz önkéntesek is harcolnak Mariupolban

2022. május 06. 18:21

A fehérorosz zászlóalj néhány tagja az ukránok oldalán harcol a körülzárt Azovsztal acélműben.

2022. május 06. 18:21
null

Egy Ukrajnában szolgáló belarusz önkéntes zászlóalj közölte, hogy az orosz csapatok által körülzárt mariupoli Azovsztal üzemben legalább öt tagja is harcol ukrán oldalon.  

A Kasztusz Kalinovszkij 19. századi forradalmár nevét viselő zászlóalj márciusban alakult, tagjai belarusz katonák és Ukrajnába emigrált belarusz állampolgárok, akik javarészt az Aljakszandr Lukasenka újbóli elnöki beiktatása elleni 2020-as vérbe fojtott minszki tüntetésekben vettek részt.

A zászlóalj képviselői az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arról tájékoztattak, hogy utoljára négy nappal ezelőtt létesítettek kapcsolatot az Azovsztalban lévő fegyvereseikkel.

 – mondta el Jan Melnikov, a zászlóalj szóvivője.

Hozzátette, hogy információik szerint az üzemben tartózkodó katonák morálja megfelelő, de fogy a lőszerük, az élelmük és az ivóvizük, és 80 százalékuk megsebesült.

Becslések szerint mintegy kétezer katona lehet a körülbelül 11 ezer négyzetkilométeren elterülő, kiterjedt alagútrendszerrel és földalatti bunkerekkel rendelkező gyárkomplexum területén.

A belarusz katonák szerint Mariupolban patthelyzet alakult ki. Szerintük most lehetetlen az orosz blokádot megszüntetni, mert Ukrajna továbbra sem rendelkezik az ehhez szükséges tüzérséggel és légvédelemmel. A nehézséget az is jelenti, hogy a Donyeck megyei kikötőváros túl közel van az orosz határhoz, emellett a tengeri útvonalakat is elzárták az oroszok, így abból az irányból sem kaphatnak a város védői ukrán támogatást.

(MTI)

Nyitókép: MARIE-LAURE MESSANA / INTERIOR MINISTRY OF THE DONETSK PEOPLE'S REPUBLIC / AFP

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2022. május 12. 09:07
piszkos hazaarulok, majd Lukasenkatol megkapjak amit erdemelnek.
Dezsőke
2022. május 08. 17:15
ez nem igazán érthető
Zsolt75
2022. május 07. 08:05
11 ezer négyzetkilométer? Tényleg baszott nagy gyár.
fresh.mandi.acc
2022. május 07. 02:20
A cím és a l-dl arány így együtt kicsit érthetetlen volt, de az alcímmel tisztázódott. Fránya fehéroroszoknak nem szóltak, hogy ez nem az ő háborújuk? Miért érdekel ennyi embert bármi más, minthogy mennyi a benzin ára? Meg amúgy is, Ukrajna megérdemli, hogy megszűnjön a nyelvtörvény meg csúnya NATO-terjeszkedés miatt (igaz, semmilyen érvényes szerződés nem mondta ki, hogy nem lehetnek NATO tagok, de mind1), ami meg megmarad belőle, az egy új varsói szerződésszerűségbe legyen kényszerítve. Ezt rajtunk meg a szerbeken kívül miért nem látja egy fehér ország se? Miért ilyen vak mindenki a magyarokon kívül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!