Az oroszok tartják Paks II. beruházási ütemtervét

2022. február 28. 16:21

A Paks II. Atomerőmű-projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak – közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft.

2022. február 28. 16:21
null

A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette: „a Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét”. A Paks II.-projekt keretében tervezett két új, VVER-1200 típusú reaktor építésének fővállalkozója a Roszatom orosz atomenergetikai konszern mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt.

Az MVM Paks II. Zrt. 2014-ben kötött szerződést az orosz Joint-Stock Company Atomstroyexporttal a kulcsrakész atomerőmű megvalósításáról, amely fix műszaki tartalommal, rögzített 12,5 milliárd eurós beruházással készül el – emlékeztett az Index.

Alekszandr Merten, az ASZE alelnöke 2021 decemberében Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029–2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamos energiát termeljen.

Hozzátette: az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, végzik  az engedélyezéshez  szükséges dokumentációs munkákat , és várják a létesítési engedélyt.

Az Index a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva arról írt, hogy Orbán Viktor elutasította az ellenzék kérését, hogy függessze fel vagy mondja vissza a paksi atomerőmű orosz segítséggel történő bővítését.

A magyar kormány ugyan támogatja az uniós szinten Oroszországgal szemben meghozott szankciókat, azonban nemzeti szinten már nem nagyon akar ebbe mélyebben belemenni, különösen nem az energiaszektor terén – idézi az Index a Bloomberget. 

Orbán Viktor megerősítette, hogy a kormány nem szállít fegyvereket Ukrajnába, és ezeknek az országon át történő szállítását sem támogatja. 

Fotó: MTI/Kiss Dániel

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ugorka
2022. február 28. 22:13
Egyre kisebb esélyt látok Paks 2-re. Már a háború előtt is rezgett a léc a finanszírozás miatt.
Isten jobb keze
2022. február 28. 17:21
Van jobb ötletem! Húzzanak vissza az édes annyuk pi@ba! Xdxd
01234567890
2022. február 28. 17:13
https://www.youtube.com/watch?v=ggznvkJCq20
matykox
2022. február 28. 17:13
Helyes ! Ez egy kiemelt fontosságú beruházás a jövőbe és a fejlődésre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!