Azt hiszi koronás? Lehet, hogy téved! – újra fenyeget az influenza

2021. szeptember 26. 18:10

Míg tavaly a koronavírus-fertőzés állt a megbetegedések hátterében, addig idén más dominál. 40 PCR-tesztből csak egy covidpozitív.

2021. szeptember 26. 18:10
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Az elmúlt másfél évben mindennapjainkat meghatározó koronavírus-járvány és az ellene való védekezés elfeledtette velünk, hogy egyébként más légúti megbetegedések is vannak a világon. Már csak azért is, mert a maszk és a távolságtartás ezek ellen a köznyelvben náthának nevezett betegségek ellen is védett, így tavaly szinte teljesen kimaradt például az influenzaszezon. Most szeptemberben viszont korlátozásmentesen kezdődött a tanév – és az említett betegségek menetrendszerűen jelentkeznek az óvoda és iskolakezdést követően, szeptember első heteiben.

„Egyre többen fordulnak háziorvosukhoz olyan tünetekkel, amelyeket az alsó- és felsőlégúti vírusok és baktériumok okozta légúti betegségekre vezethetők vissza” – mondja lapunknak Békássy Szabolcs háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Kifejti, hogy az

orrfolyás, hőemelkedés, száraz köhögés, a szem kötőhártyájának a gyulladása

szinte minden megbetegedésre jellemző most. A legnagyobb kihívást a háziorvosi praxisokban egyébként éppen ezért most pont az okozza, hogy ezeket a tüneteket nagyon nehéz elkülöníteni a covid tüneteitől. Békássy szerint ezek „tünettana tulajdonképpen teljesen megegyezik, így nagyon nehéz a differenciáldiagnosztikai tevékenységünk” – mondja. Olyannyira igaz ez, hogy, mint hozzáteszi, szinte csak antigén- vagy PCR-teszttel lehetséges megkülönböztetni, hogy covid vagy légúti fertőzés van a háttérben.

Fontos különbség, hogy míg tavaly ugyanebben az időszakban az orvoshoz ilyen tünetekkel fordulóknál szinte mindig a koronavírus volt a ludas, most viszont az egyéb légúti megbetegedések dominálnak és csak egy-egy esetben diagnosztizálják a koronavírus-fertőzést.

a fennmaradó 39 hátterében valamilyen egyéb légúti megbetegedés áll” – mutat rá a háziorvos.

Annak ellenére, hogy jelenleg ez az arány, Békássy óvatosságra int: ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, addig, amíg nincs pontos diagnózis, maradjon otthon és kezdje el a házi patikában rendelkezésre álló szerekkel – lázcsillapító, vitaminok – kezelni magát, valamint értesítse telefonon a háziorvosát. Mint mondja, a telefonos konzultációt követően fog eldőlni, hogy szükség van-e PCR-tesztre, vagy rendelői vizsgálatra. Ez utóbbi kapcsán hangsúlyozza, hogy ilyen esetben a páciens mindig az orvossal előre egyeztetett időpontban menjen csak a rendelőbe, hiszen így előzhetjük meg, hogy a várótermekben fertőzésveszélynek tegyük ki azokat az idős krónikus betegeket, akik egyéb okból keresik fel a háziorvosi rendelőket.

Még nehezebb helyzetben lesznek a háziorvosok az influenzajárvány idején, merthogy az influenza és a koronavírus tünettana még inkább hasonló. „Az olyan markáns tünetek, mint a fejfájás vagy magasabb láz, ízületi fájdalmak, egyaránt jelentkeznek influenza és koronavírus-fertőzés esetén is” – hangsúlyozza Békássy Szabolcs.

Márpedig idén lesz influenzaszezon, nem úgy, mint tavaly, sőt, valószínűleg erősebb is lesz, mint a korábbi években. „Ennek az az oka, hogy

vagyis a gazdaszervezetek is fogékonyabbak lesznek” – teszi hozzá. Megbecsülni nem tudja, hogy mennyivel lesz több influenzás beteg, mint mondja ez függ a covid-pandémia felfutásától, a koronavírus esetszámoktól, és attól, hogy az egyik kórokozó mennyire szorítja majd ki a másikat.

Nemcsak a háziorvosokat állította kihívás elé a tavaly elmaradt influenzaszezon utáni időszak, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt írta, hogy az idei évre elkészítse azt a vakcinát, ami az idei szezonra szükséges lesz. Mivel elmaradt tavaly a járvány, így nem volt tapasztalat arra vonatkozóan, hogy milyen vírustörzseket érdemes megcélozni az idei vakcinával. Ezt Békássy azzal egészíti ki, hogy voltak ugyanakkor olyan régiók, ahol felütötte a fejét egy-egy kisebb influenzajárvány, ez alapján állították össze az idei vakcinát.

Békássy szerint idén még inkább fontos, hogy az emberek felvegyék az influenza elleni oltást, nemcsak az egyéni egészség védelme miatt, hanem azért is, hogy a háziorvosok könnyebben diagnosztizálhassák a betegséget. Hiszen, ha a beteg be van oltva, akkor az orvos egy lehetőséget nagy biztonsággal már ki tud zárni.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2021. szeptember 26. 20:45
Akkor talán be kéne fejezni a CIVID oltás népszerűsítését, mert sok oltott embert fog elvinni az influenza! Idióta barmok! Tegyetek végre szájkosarat Merkelyre.
Rugo
2021. szeptember 26. 20:38
'Békássy szerint idén még inkább fontos, hogy az emberek felvegyék az influenza elleni oltást, " --- Vagy nem. A munkahelyemen két komoly COVID eset volt, mindkettő az influenza oltásra fertőződött rá.
tgely
2021. szeptember 26. 20:22
Na most menőzhetnek csak az oltásellenesek. Az előrejelzés szerint is szipoghatnak a kedvükre.
Himalája
2021. szeptember 26. 20:13
Nem ő az egyetlen, aki figyelmeztet a lehetséges influenzára melynek tünetei a covidra hasonlíttanak. Sőt, állítólag az idősebbeknél az influenza, a meggyengült állapot miatt pneumococcus fertőzéssel (mely szintén okozhat tüdőgyulládást) párosulhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!