A gyerekéletek védelméről vitáznak Lengyelországban

2021. június 16. 12:28

„Állítsd meg a hóhérokat!” Ilyen és hasonló címekkel írtak néhány hete a lengyel lapok arról, hogy törvényjavaslat készült a felnőttek hibájából bekövetkezett gyermekhalálok módszeres kivizsgálásáról, miután több eset is megrázta a lengyel társadalmat.

2021. június 16. 12:28
null
Nizalowski Attila

A lengyel köztársasági elnök hivatalának vezetője, Andrzej Dera bejelentette, hogy hamarosan elkészül és benyújtanak a Szejmhez egy törvényjavaslatot, ami így 2022. január 1-jén akár hatályba is léphet. Csupán néhány egyeztetést akarnak még áprilisban tartani az illetékes gyermekvédelmi ombudsmannal és a civil szervezetekkel részletkérdésekről.

A javaslat angol jogalkotási mintát követve azt célozza, hogy a jövőben részletesen vizsgáljanak ki minden olyan esetet, amikor felnőttek hibájából meghal egy gyermek.

A vizsgálat azonban nem mindenféle szempontból történik majd, hanem kizárólag abból, hogy az állami intézmények működése megfelelő volt-e az adott ügyben. Ha a Szejm a javaslat alapján megalkotja a törvényt, akkor Lengyelország lehet az első a kontinensen, amely ilyen jogszabályt alkotott.

A törvény előzményeihez tartozik, hogy majd’ két évvel ezelőtt 22 ezer aláírással petíciót nyújtottak be az elnöki hivatalhoz állampolgárok amiatt, hogy egyetlen hónap leforgása alatt számos haláleset történt családtagok hibájából, újra és újra megrázva a közvéleményt. A petícióban azt követelték, hogy az állam igyekezzen felismerni a kritikus helyzeteket

és legyen képes hatékonyan cselekedni a veszélyben lévő gyermekek életéért.

Éppen most is van egy hasonló ügy az újságok címoldalán. Egy válási ügyben a bíróság a német apának ítélte a házaspár két közös gyermekét. A 41 éves édesanya erre bezárkózott a fürdőszobába, és kiterjesztett öngyilkosságot követett el, azaz gyermekeivel és magával is végzett. Hogy hány gyermek élete veszélyeztetett valamilyen módon Lengyelországban, arról egyelőre nincsenek hiteles adatok.

A tervezet szerint a vizsgálatok az ombudsmani hivatal kilenc tagból álló tanácsának az illetékességébe tartoznak majd, akiket négyéves időtartamra neveznek ki. Konkrét ügyekben háromfős munkacsoport jár el, mely egy tanácstagból és két külső szakértőből áll. Fontosnak tartják, hogy utóbbiak jól ismerjék a helyi viszonyokat, magyarán abból a vajdaságból érkezzenek, ahol az eset megtörtént. A munkacsoport tagjai természetesen bizalmas információkhoz is hozzáférhetnének.

Dokumentumokat ismerhetnek meg, meghallgatásra személyeket idézhetnek be, vagy különféle ellenőrzéseket folytathatnak.

Jelentésüket hat hónap alatt kell majd elkészíteniük.

Mivel Magyarországon közigazgatási vagy büntetőeljárásban minden rendkívüli halálesetet vizsgálni kell, felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán ilyen szervre és eljárásra? Nos, nem a személyes felelősség megállapítására irányul majd a vizsgálat. Olyan kérdésekre fog például kiterjedni, hogy a szociális segélyeket elosztó szervezetek hatékonyabb működéséhez szükséges-e számukra nagyobb ellenőrzési jogkört biztosítani.

A civil társadalom intézményei általában dicsérik a jogalkotási kezdeményezést. Nagyon is helyesnek tartják a gyermekek halálának komplex vizsgálatát, akár bűncselekmény, akár erőszakoskodás, akár öngyilkosság áll annak hátterében.

Itt tehát tényleg nem arról van szó, hogy valakinek a mulasztása vagy bűnös magatartása közvetlenül egy gyermek életének a kioltását okozza, és ezt meg kell torolni. Hanem arról, hogy a családi és a közösségi kapcsolatokban okozott törések közvetetten egy gyermek halálát idézhetik elő.

Az ombudsmani tanács elsődleges feladata a civil szervezetek szerint is az kell legyen, hogy a munkacsoportok által összegyűjtött tényeket elemezze, abból következtetéseket vonjon le, majd a jogalkotás számára javaslatokat fogalmazzon meg. Fontosnak tartják ugyanakkor a civilek a csönd megtörését. Azt, hogy legyen végre kimondva, valakinek a halála az intézmények közötti rossz kommunikáció, a túlterheltség vagy a szakemberhiány miatt következett be.

A javaslat elfogadásának nagy az esélye a Szejmben.

A különféle kormányzati és ellenzéki erők általában mellette állnak,

ám az ellenzék részéről már kritikákat is megfogalmaztak. Úgy látják, hogy a jelenlegi javaslat ideológiai okokból elmosni igyekszik a család felelősségét, mondván, hogy a kormányzó pártok szerint abban nem lehet hiba, abban mindig jól mennek a dolgok. A kívülállónak viszont nem világos, hogy a kritikus politikai erők a család körében mit is és hogyan is kívánnak vizsgálni a mostani kereteken túl, azaz miképp akarnak a családok életébe beavatkozni jobban annál, mint amit a mostani szabályok engednek.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2021. június 16. 17:10
Elvileg sem az állam, sem a katolikus egyház nem avatkozik a család dolgába. De hozzá kell tenni, hogy a tradicionális katolikus felfogás a háza népe -kifejezést használja, ami lefedi a nagyszülőket, szolgálót, kertészt, kutyát és macskát is. Magyarán nagyban apellál az öngondoskodásra és egyéni felelősségvállalásra, az elemi szeretetközösség kohéziójára. Csakhogy ilyen ideális család a valóságban alig van, és egyre inkább nincs, aminek számtalan oka van. Az alapmodellhez képest már annyi a deviancia, hogy a normalitás a kivétel. Hogy a lengyelek észrevették, baj van, még nem jelenti azt, hogy máshol minden rendben van. Megmozdultak a pozitív erők az örd9g ármánykodása ellen, de bármi is sül ki ebből, nem fogy tetszeni az Uniónak, ez előre borítékolható. Ahogyan az is, ez a fellépés arról fog szólni, ahol gáz van, ki lehessen emelni a veszélyeztetett gyereket a környezetéből, méghozzá állami erőszakkal. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy a buzik elleni legújabb támadásnak minősítsék. Vagyis Lengyelországban ugyanaz zajlik mint nálunk, csak kicsit más eszközöket használnak.
annamanna
2021. június 16. 14:04
"miképp akarnak a családok életébe beavatkozni jobban annál, mint amit a mostani szabályok engednek." Ahhoz, hogy valami jól működjön, a következő elemekből kell felépíteni: 1. oktatás 2. gyakorlás 3. ellenőrzés 4. jutalmazás Ha ezek közül valamelyik kimarad, a működés nem lesz gördülékeny és jó hatásfokú, hanem kiszámíthatatlan és esetleges. Szerintem a családi életre való felkészülésnél is ezeket kell figyelembe venni - ha ezek közül valami kimarad, akkor a rendszer működése bizonytalan és kiszámíthatatlan. Tehát: 1. oktatni kellene mindent, előre, ami a fiatalokat felkészíti a szülői szerepre 2. szükséges volna ellenőrizni 3. és jutalmazni is a jó működést, mert anélkül az ellenőrzésnek nem volna semmilyen etikus alapja. Tehát csak úgy minden konkrét ok nélkül belepofázni a családok életébe nem lehet. Csak akkor, ha 1. konkrétan lehet tudni, hogy mit kérnek számon, mit ellenőriznek, mert ezt előre megtanították. 2. és az ellenőrzés végeredménye a jutalmazás, mert ha ez nincs beleépítve a rendszerbe, akkor az ellenőrzés megint csak jogtalan. Nézzük a vallást: Istennek azért van jogosultsága számon kérni az embereket, mert egészen konkrétan elmondta, hogy mit kér számon, és azt is elmondta, hogy ezeket az alapelveket, törvényeket, szabályokat hogyan lehet betartani. Mind Jézus, mind az apostolok, mind az egyház kétezer év alatt folyamatosan tanította ezeket az elveket és szabályokat, tehát ezt lehet tudni. 2. És az ellenőrzés, számonkérés eredményeként a jutalmat is kilátásba helyezte. Ha ez az elem hiányozna az istenképzetből, akkor az ellenőrzés és beleszólás megint csak nem volna jogos. Ugyanezeket az elveket az iskolákban is meg lehet figyelni: a tanár csak azt kérheti számon, amit megtanított, és a számonkérés őt kötelezi a jutalmazásra is. Bár ez a jutalom csak szimbolikus az iskolákban, de mégis számít és fontos, és enélkül a rendszer nem működtethető. Ezt már jó párszor leírtam a mandin, szóval ennél bővebben most nem is fejtem ki. Az ellenőrzés tényleg fontos, a biztonságos és stabil működés alapeleme. Régen egy faluközösség vagy nagycsaládi közösség elégséges volt az állandó "szemmel tartáshoz", oktatáshoz és jutalmazáshoz, de a társadalom átalakulásával ez a közösség elveszett, és azt, ami korábban informálisan működött, ideje volna formálisan, teljesen más módon, de mégiscsak visszaépíteni, mert automatice nem alakult ki magától.
szodabár
2021. június 16. 13:22
https://noizz.hu/szines/fura-arcu-simifantom-tartja-rettegesben-budapest-belvarosat-elsosorban-fiatal/fzpj1qx Vigyázat! Bidé átugrott Londonból tapizni.Biztosan kapott Strabag Demokrata , Momentumos meghívót!
Devian
2021. június 16. 12:42
Kivéve ha az oltás után hal meg/kap valamit a gyerek. Azt nem fogják vizsgálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!