Júniusban jöhet az uniós oltásigazolás, amin egyelőre nem szerepelne az orosz és kínai vakcina

2021. április 27. 12:22

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélkül nem vennék fel az uniós szintű igazolványba az orosz és a kínai vakcinákat.

2021. április 27. 12:22
null

A héten csütörtökön tárgyalja az Európai Parlament az uniós oltásigazolvány kérdését, a tagállamokat tömörítő Tanács már elfogadta saját álláspontját a kérdésben. Ha az EP dűlőre jut, utána megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások a szabályrendszer végső kialakításáról.

Az EP illetékesei a Portfolio összesítése alapján csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi használatra engedélyezett oltóanyagokat vennének fel az európai oltási igazolványba. Mivel az orosz és a kínai vakcinák egyelőre egyik feltételnek sem felelnek meg, így az ezekkel a szérumokkal beoltott személyek akkor utazhatnának be egy másik tagállamba, ha annak ez nincs ellenére. Ismert, hogy a Szputnyik V nevű orosz oltóanyag fejlesztője már kérte az EMA jóváhagyását, és ha megkapja az engedélyt, akkor ez a vakcina is bekerülhetne az oltási igazolványba. 

A képviselők remélik, hogy májusban sikerül majd nyélbe ütni a megállapodást a Tanáccsal, és így már júniusban hozzá lehet majd férni EU-szerte a dokumentumhoz. A Tanács által elfogadott álláspont értelmében átmenetileg, egy hat hetes időszakra még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék. Az oltási igazolványok addig maradnának használatban, ameddig a WHO a világjárványt befejezettnek nem nyilvánítja.

Nyitókép: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP

Összesen 248 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csaxólok
2021. április 30. 11:29
Egyet tudatosítani kell. A vakcina azért van, hogy ne haljunk meg, nem azért, hogy utazhassunk.
glindorph
2021. április 27. 21:35
Mire oda kerül a sor, mindkét keleti vakcina engedélyezve lesz ott is. Az orosz uniós engedélyt kap rövidesen, a kínait, meg pár héten belül engedélyezi a WHO .. és enyi
Fila2020
2021. április 27. 18:17
Brüsszelbe majd nem mehetnek a magyar turisták egy ideig. A WHO a kínai vakcinát hamarosan felveszi a listára, az oroszt meg engedélyezi az EU.
zsiráf
2021. április 27. 17:44
Nahát, az uniós politika miért diszkriminálja a nemzeti törzskönyvezést, amit uniós jog biztosít? Most kihez is forduljak, talán a Tasz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!