A fertőzésen átesettek közül sokan adnának vérplazmát

2020. október 07. 10:31

Valószínű, hogy tíz jelentkezőből egy vagy kettő, esetleg három lesz alkalmas arra, hogy plazmát adjon.

2020. október 07. 10:31
null

A koronavírus-fertőzésen átesettek közül sokan jelentkeztek vérplazmát adni az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felhívására – mondta Nagy Sándor, a szolgálat szakmai főigazgató-helyettese szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az OVSZ hétfőn közölte, hogy még több, a koronavírus-fertőzésből kigyógyult ember vérplazmájára van szükség Magyarországon, mivel a készítményt sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában. A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol kérdőív, személyes beszélgetés, fizikális és laboratóriumi vizsgálat alapján döntenek az alkalmasságukról – tették hozzá. Nagy Sándor a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában elmondta, sokan jelentkeztek a felhívásra, őket a következő napokban értesítik, hogy pontosan hol adhatnak vérplazmát. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanakkor valószínű, hogy tíz jelentkezőből egy vagy kettő, esetleg három lesz alkalmas arra, hogy plazmát adjon – jelezte.

(MTI)

(Fotó: Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítő kísérleti vérplazma-terápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. október 07. 14:25
Reméljük, hogy segítünk egymáson. Aki ad vért az hős! Köszönjük a betegek nevében.
matesuszt
2020. október 07. 14:16
Örülök, hogy legalább néhány ember, aki átesett tud segíteni. Addig is, amíg nincs meg az ellenszer az egészségre is oda kellene figyelnünk. Rengeteg hasznos és segítő cikk született már a témában például ez: https://tudomanyplaza.hu/granatalma-az-egeszsegert/ . Kicsit tudatosabbnak kellene lennie az embereknek.
Az ajtónak támaszkodni tiIos
2020. október 07. 10:50
Kivéve a Momentumosokat. Ők a románokat támogatják, a magyarok ellenében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!