A Brexit nem volt aberráció

2020. október 26. 07:34

Az EU-nak tanulnia kell belőle.

2020. október 26. 07:34
Vernon Bogdanor

„Kevesebb, mint 100 nap múlva a Brexit befejeződik. Nagy-Britannia kívül kerül az Európai Unió vámunióján és a közös piacon. A Brexit ugyanakkor kérdéseket vet fel az EU-ban, valamint Nagy-Britanniában. Kihívást jelent az úgynevezett »európai ideológiának«. Végső soron elég komoly kihívás egy demokratikus szervezet számára, ha egy nagy tagállam az elhagyása mellett dönt.

Angela Merkel 2010-es bruges-i előadásában (mely majd ugyanolyan fontos volt, mint Margaret Thatcher 1988-as beszéde, bár kevésbé figyeltek fel rá) rámutatott arra folyamatos és kreatív feszültségre mely a két Európa – a nemzetek feletti Európa és a kormányok közti Európa – között áll fenn. Ha ez a feszültség robban, és a nemzetek feletti politikák behatolnak a nemzeti identitásba, népi ellenállás lesz.

A migráció és az euró által kiváltott problémák szemléletesen mutatják, miként képes az EU hatalmas ellenállást kiváltani, ha túllépi az elfogadható határokat azzal, hogy látszólag kétségbe vonja a tagállamok nemzeti identitását.

Az euró és a migrációs válságok megoldásához szükséges, erőteljes végrehajtó intézkedéseket csak a nemzeti kormányok tudták együttműködve meghozni. Ezekkel a válságokkal elsősorban a tagállamok kormányai szembesültek az Európai Tanácsban: a Bizottság és az Európai Parlament kifejezetten másodlagos szerepet töltött be.

A további integráció, pláne szerződésmódosítás, az utolsó dolog, amire Európának szüksége van. A szupranacionalizmus ugyanis ma már az európai ideál megvalósulását fenyegeti, nem pedig annak elősegítője.

Az EU-nak tehát elsősorban kormányközi intézménynek kell maradnia, amelyben a tagállamok az Európai Tanács révén diktálják a változások ütemét. Azonban egy ilyen »államok Európájának« egy másféle kormányközi szervezetnek kell lennie, mivel a tagállamok nemcsak saját nemzeti, hanem az egész kontinens érdekeit is figyelembe kell vegyék.

A Brexit tehát nem volt aberráció. Ahelyett, hogy örvendeznénk, vagy elítélnénk, a Brexit a tegnap vitája. Az EU-nak arra kell törekednie, hogy levonja a tanulságait.”

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2020. október 26. 11:50
Szeretném megismételni a korábbi figyelmeztetéseimet (hivatkozva a korábbi hozzászólásaimra, így itt is: https://hvg.hu/gazdasag/20201010_Brexit_brusszel_no_deal_halaszat#article-comments ): 1. Mind valószínűbben globálisan konfrontatív, egyenest háborús időszaknak nézünk elébe, ezt szánt szándékkal gerjesztik Orbánék, s ebben bír szereppel a "Brexit" is. 2. Az EU krízise (lassan nevezhetjük ekként is), melyet oly dicsőségesen gerjesztenek és lovagolnak meg egyes posztszovjet paraziták, így a magyar vagy a lengyel kormányfők, és végső soron prognosztizálható bukása egyúttal a nyitányaként is értékelhető azon a kontinensünket is magába foglaló háborúskodásnak, melynek végeredményeként majd létrejöhet a korábbi, nyugati EU-tagállamok összefogásával azon Európai Egyesült Államok (akár a britekkel együtt!), melynek deklarált célja egy Atlanti-óceánon is átívelő föderális szövetségi rendszer megvalósítása (USA + Kanada + ...). Tehát plasztikusan szemléltetve, praktikusan előbb kisebb legó-kockákra darabolódik a korábbi építmény (akár az óceánon innen és túl!), hogy abból már egy újabbat, nagyobbat kreálhassanak - de már nélkülünk! 3. Eközben hazánk, s további délceg posztszovjet, néhai EU tagállamok majd derekasan küzdhetnek a nagy orosz birodalom ábrándjait túlszárnyaló "Eurázsiai birodalom" ellenében, de már lényegében magukra maradva, mintegy "egészségügyi kordonként" elhatároló zónát kialakítva az előbb említett "Transzatlanti birodalom" felé. 4. S miként már Orwell prófétai utópiája is előre vetítette, majd ezen "senki földjén", a "periférián" küzdhetik le egymással "proxy háborúikat" és pofozkodásaikat azon "nagyok" (a térségünk pusztulása közben), kik ekként legitimálhatják saját polgáraik felé a versengésből adódó kihívásokat. Ezt sikerült összegányolni a suttyó "kompországosdival", az "elég gazdag vagyok, hogy két urat szolgáljak" mentalitással, a hunyorgó góbésággal, a cinikus gátlástalansággal, szarkavarással. Gratulálok! #forradalmat
Salamander
2020. október 26. 10:57
Az EU elitjéről lenne szó, akik egy jól össze-kovácsolt baloldali-zöld liberális csapat. Az igazi konzervatív Európa dermedt lakossága, a dolgos francia, holland, olasz és német emberek jelenleg nem észlelik kellő erővel a rikácsoló média kisebbség veszélyeit. Amint húsbavágó kérdéssé válik a rendszerint városokban megbújó anarcho-libernyák probléma, igen súlyos árat fognak fizetni muszlimostul, Merkelestül, Macronostul. Európa megint tűzbe borul, mert valakiknek ez az érdekük.
olajfa1
2020. október 26. 09:36
Egyetértek! Az EU-nak tanulnia KELLENE!!! ebből, de nem úgy néz ki hogy "beülne az iskolapadba"... Az EU olyan "csendőrtanító" vagyis vagy megtanulod a MI leckénket.. vagy kapsz még egy "bíztatást"... Olyan igazi Hitleri tanítómester az EU...
sors
2020. október 26. 09:28
A Brexit egy lehetőség a jobb 21. századra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!