Amazóniai szinódus: házas férfiak is lehessenek papok

2019. október 27. 10:00

A katolikus egyház dél-amerikai helyzetéről szóló szinódus több meglepőnek tűnő javaslatot is megfogalmazott. Jöhetnek a nős papok?

2019. október 27. 10:00

A Rómában zajló szinódusról mi is írtunk. Számos vita övezte a püspöki konferenciát, többen kifogásolták a rendezvény alatt a dél-amerikai termékenységszobrok jelenlétét a Vatikánban, illetve többen az egyház zöld NGO-vá alakítása miatt aggódtak.

A szinódus végül két, az egyház erőviszonyait kevéssé ismerők számára meglepőnek tűnő határozatot hozott: egyrészt kérik Ferenc pápát, hogy engedélyezze a családapák pappá szentelését, másrészt megnyitnák az utat a női diakonátus előtt, ami a papság előtti fokozat az egyházban.

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2019. október 31. 11:24
Házas férfiak pappá szentelése helyett, azt kellene tenni, amit ennek az indiai papnak a falujában teszik, imádkozik minden család, hogy az ő családjukban is legyen papi hivatás. A 4000 fős falu 79 papot adott a riport megjelenéséig. http://www.szemere.plebania.hu/plebanosunk/
reugrangon
2019. október 30. 21:34
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
VIIILaszlo
2019. október 29. 21:16
A katolikus egyházban most is vannak nős papok, a görögkatolikus egyház papjainak döntő többsége családos. Csak a sorrendet kell betartani, azaz a szerpappá (diakónus) szentelés előtt kell megházasodni. Ugyanez a helyzet az ortodox egyházaknál. Az, hogy most Dél-Amerikában merül fel a családapák felszentelésének kérdése, azzal magyarázható, hogy elég durva paphiány fog kialakulni a térségben. Az elmúlt évtizedekben a különböző, nagyrészt angolszász alapítású protestáns vallási közösségek oly mértékben megerősödtek, hogy komoly kihívás elé állították a spanyol és portugál tradíciókkal bíró katolikus egyházat, amelynek vezetői eléggé elkényelmesedtek, több helyen botrányokkal kénytelenek szembenézni, amit a saját bénaságuknak és félrenézésüknek köszönhetnek. Nem annyira idilli az a hely, ahonnan a mostani pápa jött. Csak az a baj, hogy ahelyett, hogy elkezdenék és végigcsinálnák a megújulás kemény és fárasztó munkáját, megint menni fog a maszatolás. Ami a női diakónusokat illeti, az Egyház korai évszázadaiban egy rövid ideig nők is elláttak diakónusi szolgálatokat. Viszont nagyot fognak azok csalódni, akik azt hiszik, hogy a nős papság és a női diakónusok egycsapásra nagyon sok problémát megoldanak. A fejekben és lelkekben kell rendet tenni.
delphinus
2019. október 29. 18:12
Óriási, hogy a nők már diakónusi szerephez juthatnak, úgy száz év múlva lehet, hogy a feminista szót is ki lehet majd ejteni a magyar egyházban úgy, hogy ne kísérje azonnali kiközösítő tekintet vagy erőszakos prédikáció arról, hogy a feminizmus csakis az ördög műve, nem lehetnek árnyalatai önmagában rossz, pokolra vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!