Egy fújásra lemond a szerencsejátékról

2018. január 14. 05:48

Új módszerrel szeretnék leszoktatni a szerencsejáték-függőségről a szenvedélybetegeket finn tudósok az origo.hu cikke szerint. Kutatásaik szerint egy, a fizikai függőség tüneteire használt szer ebben az esetben is hatásos lehet, viszont olyan eszközt kellett találni, amely szinte azonnal hat, hogy a játék vágyát legyőzze.

2018. január 14. 05:48

A speciális orrspray az opiátok – heroin, ópium, morfium – túladagolásának életveszélyes tüneteit visszafordító naloxont tartalmaz, amely blokkolja a függőség kialakulásában szerepet játszó dopamin termelését.

A spray néhány perc alatt eljut az ember agyába, ezért nagyon hasznos lehet a szerencsejátékosok számára. Ha megkívánod a szerencsejátékot, csak spriccelj az orrodba – fogalmazott Hannu Alho, a Helsinkiben működő Egészségügyi és Jóléti Országos Intézet professzora. A szakember szerint kollégáival január harmadik hetében kezdik meg azt a csaknem 130 önkéntes bevonásával zajló vizsgálatot, amely során „a világon elsőként fogják tesztelni, hogy kezelhető-e orrsprayvel" a szerencsejáték-függőség.

A vizsgálat résztvevőinek fele a valódi szert, míg a másik fele placebót fog az orrába fújni három hónapon át.

Alho szerint a kutatók korábban már próbálkoztak olyan tablettával, amely a naloxonhoz hasonló anyagot tartalmazott, de ez a módszer nem bizonyult elég hatékonynak, mivel a pirulának legalább egy órára van szüksége a felszívódáshoz.

A szakember rámutatott, mivel a szerencsejátékozás kényszere hirtelen  „​csap le" az emberre, ezért olyan gyógyszerre van szükség, amely gyorsan hat.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2018. január 17. 01:23
A szerencsejátékról annyit, hogy 16 éves koromban képes voltam kiszámolni, hogy csak két játékig van esély nyerni. A harmadiktól, már a nulla felé közelít a sansz, a továbbiakban pedig veszteség termelődik. Természetesen mindez nagyszámú (kb.1000) játékra igaz. Ez a szerencse jelző, nem a játékosokra vonatkozik, hanem az üzemeltetőre. Azóta nekem rejtély, miért imádják az emberek a kaszinókat, hiszen azok elveszik tőlük a pénzüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!