Sokakat érintő új nyugdíjemelési szabály

2017. március 27. 11:02

Bár a nyugellátások megállapítására vonatkozó jogszabályokban nem volt 2017-től jelentős változás, mégis van egy aprónak tűnő módosítás, ami nagyon sok személyt érint: mindazokat, akik a saját jogú nyugellátás mellett folytatnak keresőtevékenységet – hívja fel a figyelmet az Adó.hu szakértője. A Napi.hu cikke.

2017. március 27. 11:02

A saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenység alapján szerezhető nyugdíjnövelés megállapítására vonatkozó eljárás szabályai január 1-jétől módosultak – írja Táborossyné Morvai Zsuzsanna társadalombiztosítási szakember. A cikk szerint a nyugdíjnövelés megállapítása ettől az időponttól már nem kérelemre történik, hanem hivatalból. 

A félszázalékos nyugdíjnövelés a nyugdíj mellett járulékot fizető nyugdíjasokat a jövőben is megilleti, viszont a megállapítás érdekében ettől az évtől már nem kell kérelmet benyújtani.

Az öregségi nyugellátásban részesülő személy a nyugellátását a saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve kiegészítő egyéni, vagy társas vállalkozóként végzett tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme tizenketted részének fél százalékával, a jövedelem megszerzését követő naptári évtől hivatalból növelni kell. A növelés kiszámítása során az a nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem vehető figyelembe, amely után az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

A növelést a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központ állapítja meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!