Gyermekeink érdeke az iskolai kirándulások szigorítása

2017. január 25. 21:57

Ma Magyarországon az utazási szerződésekre lényeges jogi garanciák érvényesek. Utazásszervező csak bejelentés és megfelelő képesítés, gyakorlat és vagyoni biztosíték birtokában tevékenykedhet üzletszerűen. Bármilyen későbbi probléma esetén az utazási iroda felelősségre vonható, és köteles helytállni az okozott kárért – tájékoztat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A család.hu cikke.

2017. január 25. 21:57
Nem igaz azonban ez az iskolai kirándulások, sítáborok vagy éppen erdélyi utak megszervezésére. Jóllehet a fogyasztók árérzékenyek, és inkább választják az utazás egyéni olcsóbb megszervezését, ezekre esetekre nem vonatkoznak a fogyasztókat védő, szigorúbb előírások írja cikkében a család.hu.
 
Olyan szabályozást szükséges ezért alkotni, amely szerint az iskolák csak bejelentett és hivatalosan nyilvántartásba vett utazásszervező útján intézhetik kirándulásaikat, ha több elemű szolgáltatásról (pl szállás intézése és autóbusz egyidejű bérlése) van szó. Ez a fogyasztók, a gyermekek érdeke.
 
A síszezon kellős közepén vagy épp később a jó idő beköszöntével párhuzamosan növekszik azoknak az utazásoknak a száma, amikor is a többelemű (szállás intézés és autóbusz bérlés együtt, stb.) utazás megszervezése nem egy utazási irodán keresztül történik, hanem valaki ezt „önkéntesen”, nem egyszer haszonszerzés végett felvállalja.
 
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már több évvel ezelőtt is hangot adott annak, hogy ezek a „saját szakállra” szervezett iskolai utazások veszélyforrást jelenthetnek. Szemben ugyanis az utazásszervező irodák által kötelezően nyújtandó garanciákkal (pl: kötelező vagyoni biztosíték, idegennyelv tudás, megfelelő szakképzettség és többéves szakirányú szakmai gyakorlat), az iskolai saját szervezés esetén semmilyen plusz védelem nem illeti meg a fogyasztókat.
 
Utazásszervezői tevékenységet üzletszerűen Magyarországon csak az az utazási vállalkozás folytathat, amely bejelentette a tevékenységét és megfelel az előírt, kötelező feltételeknek. A bejelentés rendkívül szigorú, így be kell nyújtani a tevékenységért felelős személyre vonatkozóan a képesítését, valamint szakmai gyakorlatának és a megfelelő vagyoni biztosíték meglétét igazoló papírokat. Ezek mind a fogyasztók érdekét szolgálják és azt, hogy váratlan helyzet esetén megfelelő együttműködésben, kompenzációban részesüljenek.
 
A jogszerűen működő, jogszabályoknak megfelelően bejelentett utazásszervező irodákat bárki, néhány kattintás útján leellenőrizheti jelenleg az http://mkeh.gov.hu/ honlapcímen a „Nyilvántartások” menüpontban, ugyanis közhiteles nyilvántartás segíti a tudatos fogyasztó dolgát, aki előzetesen tájékozódik - írja a család.hu.
 
A fogyasztók és gyermekek védelme érdekében olyan jogi szabályozás megteremtése szükséges, amely alapján az iskolai buszos kirándulások megszervezése (ahol például a szállás és a személyszállítási eszköz bérlése, intézése egyszerre valósul meg) utazásszervezési, ennél fogva bejelentés köteles tevékenységnek minősüljön – figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!