Csok-kérdés: Ha válnak a szülők, nem úszik el a támogatás?

2017. január 12. 22:41

A család.hu sorozatának következő kérdése: mi történik, ha a CSOK-ot elnyerő családban megromlik a házastársi viszony, és ez váláshoz vezet. Mire kell figyelni a tulajdonviszonyokban, a gyermekekkel kapcsolatban, és okozhatja-e ez azt, hogy a támogatást vissza kell fizetni?

2017. január 12. 22:41

A válasz:

Az olvasói kérdésre adott szakértői válasz szerint, ha egy jogerős válás során, akár vagyonmegosztási szerződéssel az egyik fél megszerzi a CSOK-támogatással megvásárolt ingatlan teljes tulajdonjogát, és valamennyi gyermek elhelyezése ott történik meg, akkor nem kell visszafizetni a támogatást.

A szülők esetleges válása esetén a gyermek lakcímkártyáján szereplő lakóhely határozza meg a CSOK-kal összefüggő további intézkedéseket, így az elvált és az ingatlan tulajdonjogát a másik félre átruházó házastárs visszafizetési kötelezettségét is. Azaz amennyiben bizonyíthatóan – a gyermek lakcímkártyája alapján is – a gyermek lakóhelyeként az a lakcím szerepel, amely a CSOK segítségével megvásárolt vagy felépített lakás teljes tulajdonjogát megszerző, abban maradó fél lakóhelye, a tulajdoni részét elidegenítő másik házastársat visszafizetési kötelezettség nem terheli. És itt jogilag nem kell figyelembe venni, hogy milyen döntés vagy megállapodás született a szülői felügyeleti joggal kapcsolatban.

Van azonban néhány kötelezettség ilyen esetben. Egyrészt a házasság felbontásának tényét a válás jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül be kell jelenteni a kormányhivatalnál. Másrészt a CSOK-ot folyósító hitelintézetnél kezdeményezni kell a támogatási szerződés módosítását, a fent már jelzett tulajdonjogi módosítás (elidegenítés) miatt.

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a válás nem változtat azon az előíráson, hogy az új lakás vásárlása vagy építése miatt felvett CSOK esetén a támogatott személynek és az összes, a támogatásban érintett gyermeknek 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell lakniuk.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!