A visszafogott kütyüzés pozitív hatásai

2017. január 27. 12:14

Könyveket tudnánk megtölteni a kütyük (mobiltelefonok, tabletek, laptopok) gyerekekre gyakorolt hatásáról, és még csak ki sem kellene lépnünk az utcára. Szóval minket aztán nem kell arról győzködni, hogy érdemes visszafogni a használatukat - viszont még nekünk is érdekes volt egy brit felmérés. A család.hu cikke.

2017. január 27. 12:14

A felmérésben 120 ezer (!) 15 éves angol tinit kérdeztek meg a digitális szokásairól, és elég érdekes eredmények születtek. Például az, hogy a visszafogott, napi pár órányi használat kifejezetten jót tesz a gyerekeknek. Igen, nem tévedés, ha naponta egy-két órát bámulnak csak képernyőt (és annak mérete most másodlagos), annak pozitív hatásai vannak. A kutatók voltak olyan kedvesek, és tételesen lebontották nekünk, miből mennyit érdemes engedni, hogy ezen a bizonyos határon belül maradjunk - írja a család.hu.

Íme, a lista!

  • Videójáték: 1 óra 40 perc
  • Okostelefon: 1 óra 57 perc
  • Tévé- és filmnézés: 3 óra 41 perc
  • Számítógép vagy laptop használata: 4 óra 17 perc

Ezek az adatok a hétköznapokra vonatkoznak, hétvégén lehetünk ennél kicsit megengedőbbek, de nem sokkal (a csúcs ekkor 4 óra 50 perc tévézés lehet). Ez azért még úgy is meglepő, hogy a kutatók hangsúlyozzák, ezeket az időkereteket túllépve már belépnek a negatív hatások.

Különösen érdekes mindez akkor, ha a brit szabályozó szervezet, az Ofcom adataiból az derül ki, hogy már a 3-4 éves gyerekek is 8 óra 18 percet töltenek online hetente. Ha ezt átlagoljuk egy napra, még úgy is több, mint egy óra jön ki, ami elég soknak tűnik.

„Úgy találtuk, hogy a képernyő előtt töltött idő a szervezetre gyakorolt negatív hatása körülbelül a harmada annak, mintha a gyerek nem aludná ki magát rendesen, vagy nem kapna reggelit” – nyilatkozta a BBC-nek a jelentés egyik társszerzője, Andrew Przybylski. Az Oxford Egyetem professzora arra is kitért, hogy a legtöbb gyerek természetesen nem egyetlen kütyüt használ egy nap, sőt, sokszor egyszerre többön is lógnak, például a mobiljukon csetelnek, miközben megy a tévé.

A szakember szerint a szülők részéről hatékonyabb, ha ahelyett, hogy egy bizonyos idő után egyszerűen letiltják a kütyühasználatot, inkább olyan alternatív programmal állnak elő, ami elterelheti a gyerek figyelmét - zárja sorait a család.hu.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!