Januártól ApaVilág is lesz minden PromoBox BabaCsomagban

2016. december 01. 14:03

Hatodik éve rendezi meg a családmarketinggel foglalkozó PromoBox Kft. az Országos Szülésznő és Nővér Konferenciát, melyen a legkorszerűbb babaápolási ismeretekről, a családmarketing újdonságairól is hallhatnak az újszülöttek világrajövetelében segédkező szülésznők és csecsemős nővérek. Az idei konferencia kiemelt témája volt az apák szerepe az újszülöttek gondozásában. A konferencián résztvevő négy közismert családapával Király Nóra, a FICSAK alapítója beszélgetett.

2016. december 01. 14:03
Admin
A PromoBox Országos Szülésznő és Nővér Konferenciájára minden év novemberében kerül sor. Idén a konferenciát dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár megnyitotta meg, aki azzal kezdte beszédét, hogy általában nem szokott céges rendezvényeken részt venni, de vannak kivételek, és a Promobox Kft közéjük tartozik, mert „olyan értéket teremt, amelynek továbbvitele fontos a társadalom számára, különösen a jelenlegi demográfiai helyzetben. Biztatom ezért a cég partnereit, hogy ne csak saját magukat reklámozzák a dobozokban, hanem tegyék bele az értékeiket, hogy olyan társadalom épüljön, amire vágyunk. 
 
A helyettes államtitkár a nővérek és szülésznők munkájáról szólva kiemelte: a jelenlegi demográfiai mutatók katasztrofálisak; és aki annak érdekében, hogy ez megváltozzon bármilyen kicsit is tud tenni, azt kötelessége megtenni, hiszen nincs fontosabb kérdés annál, hogy pár évtized múlva is megtöltsük a Kárpát-medencét; ehhez pedig a legnagyobb érték a gyermek. „Kiemelt társadalmi érdek, hogy a »kívánt és vágyott« gyermekek megszülethessenek, ezzel megállítva a három évtizede tartó népességfogyást. A gyermekvállaláshoz többek között stabil háttérre és kiszámítható családtámogatási rendszerre van szükség – folytatta, és hozzátette: az anyák szülésélménye is befolyásolhatja a családtervezést. „Azoknak a szép, ugyanakkor felelősségteljes munkáját köszönjük most meg, akik gondoskodásukkal, szakértelmükkel segítik a leendő szülőket a szülésre felkészülésben, a szülés során, valamint a gyermekágyi időszak első napjaiban” – hangsúlyozta. Kiemelte: áldozatos munkájuk sokszor önfeláldozó, de mégis kevés a szakdolgozók hiánya okozta űr betöltésére, ennek rendezése az állam és az egészségpolitika feladata.
 
 
Dr. Beneda Attila a gyermekvállaláshoz szükséges másik fontos tényezőnek a bizalmat nevezte. A mai szétesett társadalomban, fogyasztói világban különösen fontosak az emberi kapcsolatok – mondta. Ezzel kapcsolatban megemlítette Kopp Mária és Skrabski Árpád nemrég újra kiadott, a Boldogságkeresés útjai című könyvét. 
 
Az apasággal kapcsolatban megjegyezte, hogy az ő édesapja is fogorvos, és számára is erős apaképet jelentett, hiszen most is lelkesen dolgozik, és igaza apa és nagyapa most is. „Kívánom, hogy sikerüljön átfordítani a negatív társadalmi folyamatokat, hogy minél többen vállaljak a szülőséget, mert nemcsak a társadalomnak és az országnak van erre szüksége, hanem a születendő gyermekeknek is. Apának lenni jó! – zárta beszédét. 
 
*
 
A konferencia kiemelt témája volt az apák szerepe. ApaVilág címmel egy új kiadványt mutattak be, amely arra ösztönzi az újszülöttek apukáit: már az első napoktól foglalkozzanak a csecsemővel, kapcsolódjanak be mielőbb a gyermek gondozásába. Fejérdy Zsófia, a PromoBox Kft. tulajdonos ügyvezetője bejelentette: az ApaVilág című kiadványt 2017 januárjától minden magyarországi édesapa, gyermeke születését követően, a PromoBox BabaCsomagban ingyenesen megkapja majd. A kiadványban az apákról/apáknak szóló írások és praktikus tanácsok mellett közismert édesapák vallanak apaságukról, és önálló fejezet foglalkozik az apaság lelki hátterével is.
 
 
Az ügyvezető hangsúlyozta: „Cégünk minden szülészeten ingyenesen átvehető BabaCsomagja nagyon népszerűvé vált az utóbbi években. Olyan értékek kerülnek bele és jutnak el minden magyar újszülött családjához, mint az EMMI Babaköszöntő Ajtódísze, a Magyar Állami Operaház Útravaló CD-je, hasznos kiadványok és termékminták. Piacvezető családmarketinggel foglalkozó cégként folyamatosan keresik, hogyan tudnának még több hasznos ajándékot átadni a magyar családoknak – mondta. Mivel az apák bevonása a gyermek gondozásába már a születéstől kezdve rendkívüli fontosságú, megerősíti a családi összetartozást, a férfit és a nőt szülőpárrá kovácsolja össze, ezért döntöttek úgy, hogy az újszülöttjükkel ismerkedő édesapák számára készítünk kiadványt, támogatva őket az apai szerep megélésében - folytatta Fejérdy Zsófia. Végül egy személyes történettel – hogyan fürdette meg a rendkívül elfoglalt fogorvos édesapja minden este – támasztotta alá azt, hogy számára édesapja – aki a lánya minden konferencián személyesen is jelen van – példakép és igazodási pont most is, akire miden fontos eseménynél és fontos kérdésben számíthat.  
*
 
A köszöntők után Apának születünk, vagy apává válunk? címmel kerekasztal-beszélgetés zajlott, amelyen Király Nóra ötgyermekes édesanya, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítója kérdezte az Apavilágban is interjút adó közismert édesapákat: Radetzky Jenőt, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, Bedő Imrét, a Férfiak Klubja alapítóját és Dr. Csermely Gyulát, szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center ügyvezető igazgatóját. 
 
Király Nóra elmesélte, hogy három éve jár erre a konferenciára, olyan édesapja és olyan férje van, amilyet mindenki számára csak kívánni tud: mindenben támogatják, nekik köszönhetően tud kiteljesedni a munkájában is. Az apák szerepéről elmondta: „A FICSAK a családalapításra egy nő és egy férfi közös döntéseként tekint: ideális esetben közös a gyermek iránti vágy, közös a várakozás, és szerencsére már a születés pillanataiba is egyre jobban „bevonódnak” az édesapák. Szervezetük igyekszik elérni, hogy a „családfő” kifejezés új értelmet nyerjen, hogy a jövőben ne „csak” családfenntartóként tekintsünk az apukákra, hiszen hagyományos „pénzkereső” szerepük mellett ma már egyre nagyobb részt vállalnak a gyermek körüli teendőkből is.„ Erőfeszítéseiket épp úgy kell(ene) értékelni, mint az anyukákét, az apasággal kapcsolatos félelmeiknek, esetleges elakadásaiknak pedig sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni!”.
 
Király Nóra első körkérdése a résztvevők bemutatkozására és saját apa-élményére vonatkozott, majd arról érdeklődött, hogy mi az a konkrét feladat, amit szívesen átvállalnak a feleségüktől; majd az ApaVilágról kérdezett, és végül arra kérte őket, hogy mondják el, miért jó apának lenni. 
 
 
Radetzky Jenő szerint sokat változott az apák szerepe, de a lényeg mégis ugyanaz maradt. Elárulta, hogy felesége betegsége miatt már akkor fürdette a gyermekét, amikor ez még nem volt szokás. Elmesélte, hogy már nagypapaként is újraélhette az apaság csodáját, és a kisebb unokáival sok időt tölt együtt, és ez mennyire más élmény: kevesebb felelősség, több játék és öröm; mindenkinek ajánlja. Gazdasággal és nemzetpolitikával foglalkozó szakpolitikusként azt látja, hogy a társadalom erejét a mikroközösségek adják, és ennek a legfontosabb eleme a család. Szerinte ez akkor működik, ha a két fél együtt neveli a gyerekeket, valódi munkamegosztásban. A céget méltatva kiemelte, hogy ebben a vállalkozásban együtt van jelen a gazdaság, a hit és a gyermeknevelés. 
 
Ókovács Szilveszter elmondta: számára nehéz ügy az apaságról nyilatkozni. Szülei korán elváltak, nem ismerte az apját, gyakorlatilag apa nélkül nőtt fel, klasszikus apaképe tehát nincs. Elmondta, hogy milyen nehéz volt számára ezek után, minták nélkül apává lenni. Egy családi történetet elmesélve – ahol a beteg család számára hirtelen neki kellett ebédet főznie, így összegzett: „az apaszerepet 12 éve tanuló ember vagyok”.
Kiemelte: apává válni nem a szüléskor kell, hanem a gyermekkel együtt, van idő összeszokni, és kell hozzá a saját tapasztalat, nem lehet könyvből megtanulni. Olyan mint az idegennyelv tanulás: nem kell egyből kell esszét írni. Az elvállalt feladatai kapcsán elmondta: első számú sofőr, általában a feleségére bízza a gyermekek körüli tennivalókat, de bármit elvállal, ha előtte megmutatják neki, hogyan kell. A PromoBoxot méltatva kiemelte: az nemcsak egy doboz, amiben szóróanyagok vannak; önmagában nem ezért szülnek az anyák, ahogy a családi pótlékért sem de ha nem lenne, akkor jóval kevesebb gyerek születne meg. Ez egy kis dolog – mondta, de illeszkedik egy nagy rendszerbe. Egy pici segítség, ami a katasztrofális demográfia trendeket talán megállítja, esetleg visszafordítja. Az apasággal kapcsolatban elmondta még, hogy az Operában dolgozó kollégáira még inkább jellemző, hogy vívódnak munka és családalapítás között és sokszor elszámítják magukat. Rájuk is gondolva üzente: a családot, az apaságot nem lehet pótolni, csak kihagyni, és ez a kihagyás óriási veszteség.
 

Bedő Imre szerint az apaszerepet nem lehet egészen megtanulni, azt hanem folyamatosan tanulni kell. Apaként újraéljük gyermekkorunkat, szüleink hibáit tudjuk korrigálni, ugyanakkor jobban meg is értjük őket, jobban partnerként tudjuk kezelni őket. Később pedig nagyapaként korrigáljuk saját, szülőként elkövetett hibáinkat. Ez egy folyamat, aminek soha nincs vége, „a személyiségfejlődés magasiskolája a család”. Bedő Imre elmondta az általa alapított Férfiklub létrejöttének okát és azt is, hogy miért támogatja az Apavilág kiadványt: szeretnék megmutatni, hogyan hogyan néz ki a családjáért és a társadalomért felelősséget vállaló férfi. Mivel nagyon magas a válások száma, szerinte óriási veszélyt jelent a férfi nélkül felnövő társadalom, mert kapcsolódás nélkülivé teszi a kislányokat és a fiúgyermekeket. A társadalom jövője szerinte függ attól, hogy a nő-férfi kapcsolatot sikerül-e megerősíteni, valamint a férfiakat meggyőzni arról, hogy lelkesen álljanak be abba, amit egyébként is tesznek. „Nem mindegy, hogy gyereket vagy családot akarunk; hogy gyereket nevelünk vagy társadalmat építünk; és sem, hogyan és mire neveljük őket”. Ehhez kell egy férfi, aki előre tekint és társadalmat épít a gyereke által, olyan értékrendet képviselve, amit a gyerekek is magukévá tehetnek. Az apai feladatok kapcsán elmesélte, hogy eleinte mindent el/át akart vállalni a feleségétől, és ebből majdhogynem versenyhelyzetből számos feszültség keletkezett, ami azzal oldódott meg, hogy kicsit „visszalépett”. 
 

Dr. Csermely Gyula elmesélte, hogy ő jelen volt gyermekei születésénél; ők voltak az elsők a MÁV kórházban, ahol az apás szülést először megengedték. Mivel van egy 25 éves lánya és egy 10 éves fia, a kettő nagyon különböző apaélményt jelent. Elmesélte azt is, hogyan változott meg az együttműködése a feleségével a gyerekek első éve után: míg az első évben gyakorlatilag csak a felesége foglalkozott a babával, miután a felesége újra dolgozni kezdett, az ő szerepe is egyre hangsúlyosabbá vált, ami számára nem teher, hanem öröm. A szülész-nőgyógyász elmondta: hitvallása, hogy adjon át minél több információt, mert szerinte ezzel a tapasztalatokon alapuló tudással megváltoztatható a közgondolkodás. Ebben a PromoBox ebben sokat tesz. Az ApaVilág tesz az országért –mondta, mert minden apa el tudja olvasni és elgondolkodhat rajta, ha akarja. Az apaság vállalásával kapcsolatos üzenete: nincs mitől félni, érdemes belefogni. 
 
*
 

A konferencia zárásaképpen Fejérdy Zsófia átadta a PromoBox elismerését a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház és a Dombóvári Szent Lukács Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályain, valamint a Budapesti Honvéd Kórház koraszülött osztályán dolgozó nővérek részére.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hirvi
2017. január 13. 19:48
Számomra kicsit visszás, hogy a PromoBox tkp. nem más mint reklám, amiért begyűjtik az anyukák és a babák adatait. Ez a része eléggé undorító, akármilyen jó dolgok is vannak benne. Mondjuk, még mindig emberbarátibb, mint Felicitas vagy mi a nyavalya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!