A belső óra mutatja, ha lejárt az időnk

2016. október 05. 07:24

Romantikus elképzelésekben máig fennmaradt a meggyőződés, hogy halálunk időpontja előre meg van írva. Az Index nemrégiben ismertetett egy tanulmányt, amelyből úgy tűnik, létezik egy saját belső óránk, melynek állása nem feltétlenül egyezik valós korunkkal. Életmódunkkal módosíthatjuk működését, sa jövőben talán vissza is fordíthatjuk a folyamatot.

2016. október 05. 07:24

A belső biológiai kor, ami eltér a tényleges életkortól, összefügg a korai halállal – derül ki a UCLA-n dolgozó Steve Horvath tanulmányából.

Az emberiség leggyorsabban öregedő 5 százalékánál 50 százalékkal magasabb a halálozás veszélye bármely életkorban.
 
Az öregedéshez kapcsolódó biológiai változások valószínűleg megfordíthatók, ami felveti annak a lehetőségét, hogy jövőbeni kezelésekkel képesek legyünk lassítani az öregedés folyamatát, és meghosszabbítsuk az emberek életkorát.
 
Steve Horvath öregedési órája apróbb kémiai változások mérésén alapul. Metilvegyületeket vizsgálnak, amelyek a genomra kapcsolódnak rá, és le onnan,  a dns kódjának megváltoztatása nélkül. A kutatócsoport korábban megállapította, hogy a genom 353 részén a metilszint mintázata összefügg a korunkkal. Ezek a mintázatok a teljes emberi populációra érvényesek. Legfrissebb tanulmányuk pedig azt mutatta ki, 13 ezer ember vérének elemzésével, hogy néhányan gyorsabban korosodnak, mint mások.
 
A tudósok azt is megállapították, hogy még mindig a dohányzás, a vérnyomás és a testsúly mondta el a legtöbbet a várhatóan élethosszról azon 2700 résztvevőnél, akik a kutatómunka kezdete óta életüket vesztették, de a biológiai öregedési tempónak is jelentős szerepe van.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!