Öt hely az otthonunkban, ahol megbújnak az allergének

2016. szeptember 28. 20:35

A lakáson belüli allergiás megbetegedések tüneteiért jórészt a penészgomba és a háziporatka jelenléte okolható, de tavasztól őszig a bekerülő pollenek is súlyosbíthatják a helyzetet – írja a család.hu.

2016. szeptember 28. 20:35

Takarítással az allergének ellen

A lakásban lévő allergének megkeserítik az azokra érzékenyek életét. Dr. Pintér Judit allergológus, fül-orr-gégész szerint a kéretlen társbérlők, például a penészgomba és a poratka magas koncentrációban súlyos allergiás panaszokat okozhatnak. Kezdetben légúti irritáció, orrdugulás, köhögés jelentkezhet, megfelelő kezelés hiányában idült arcüreggyulladás is kialakulhat. A tünetekre fokozottan figyeljünk a fűtési szezonban, ilyenkor ugyanis a beltéri allergén terhelés megnő. A takarítás során ezért különösen fontos minden allergén-lelőhelyet feltérképezni a lakásban.

Vizes helyiségek

A penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös, sötét zugokat, felkutatását ezért érdemes ehhez hasonló helyeken kezdeni — közölte a Budai Allergiaközpont főorvosa. Hozzátette: a takarításkor fordítsunk kiemelt figyelmet a következő területek megtisztítására: a fürdőszobai mosdó alatti részén, a kád mellett, a szobanövények cserepeiben, a konyhában a mosogató mögötti területeken és az ajtók, ablakok környékén. A célzott tisztítás mellett a lakás levegőjének relatív páratartalmát tartsuk 60 százalék, a hőmérsékletet pedig 20°C alatt. Figyeljünk arra, hogy a fűtőtest közelébe ne helyezzünk levegőpárásítót.

Szőnyegek, függönyök, ruhák

A háziporatkák az emberről lehullott hámsejtekkel táplálkoznak, ezért nagy mennyiségben fordulnak elő a kárpitozott bútorokban, szőnyegekben, vastag sötétítő függönyökben. Az atkák levegőben szálló ürüléke allergiás tüneteket okozhat. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha hetente alaposan átporszívózzuk a szőnyeget HEPA szűrős készülékkel; ennek hiányában atkairtó szert használjunk. Allergia esetén jobb, ha kerüljük a padlószőnyeget, válasszunk inkább könnyebben takarítható parkettát, padlólapot. A ruhákat legalább 60 Celsius fokon mossuk ki (az atkaürüléket így távolíthatjuk el), majd szárítsuk meg a napon. A poratka ugyanis nem szereti a világosságot, a napsugárzás elpusztítja.

Légkondicionáló

Az elmúlt évek forró nyarai miatt egyre több lakásba szereltetnek légkondicionálót. A készülék szűrőjét minden évben tavasszal, a szezon kezdete előtt alaposan ki kell takarítani, mert a nedves környezet miatt penészgombák telepedhetnek meg benne. A szakember által végzett alapos tisztítással megelőzhetjük, hogy a légkondicionáló a működése során allergéneket juttasson a levegőbe. Figyeljünk arra, hogy a gépből kifújt levegő ne a testre irányuljon, mert abból könnyen kialakulhat klímareuma vagy felső légúti megbetegedés. Ma már egyébként van olyan készülék, amely a vírusokat, baktériumokat és a levegőben terjedő szennyező anyagokat semlegesíti, majd vízpárává alakítja, a páramentesítő funkcióval pedig a penész megtelepedését tudja megakadályozni.

Előszoba

Pollenszezonban már egy szellőztetés is elég, hogy a lakásba bekerüljenek az allergének, de az öltözékünkön is pollenek ezreit vihetjük be. Emiatt praktikus lehet, ha a szabadban viselt ruhát már az előszobában lecseréljük. A cipőnk talpán szintén megtapadnak az allergének, így a lábbelit célszerű a bejárati ajtó közelében hagyni. A könnyebb takaríthatóság érdekében kerüljük ebben a helyiségben a szőnyegek, kárpitozott székek, bútorok, vastag sötétítő függönyök használatát. Igyekezzünk minél kevesebb felületet biztosítani az allergének megtapadásához.

Ágynemű

Életünk csaknem harmadát töltjük az ágyban pihenéssel. A kellemes alvást azonban megzavarhatják az allergiás reakciót kiváltó háziporatkák, amelyek előszeretettel fordulnak elő az ágyban, a takarón, a lepedőn és a párnán. A pollenszezonban ráadásul nagy mennyiségben juthatnak a bőrünkről, ruhánkról, hajunkról is az ágyneműre a pollenek, ezért fokozottan figyeljünk a napi tisztálkodásra és hajmosásra. A kellemetlen tünetek elkerüléséhez ne pakoljuk tele az ágyat a poratkákat mágnesként vonzó plüssállatokkal, az ágyneműt pedig legalább havonta mossuk át 60 fokon, de az is jó, ha olyan huzatot választunk, amely sűrű szövésű és nem engedi át az atkákat. Ha ragaszkodunk a plüssállatokhoz a lakásban, akkor vagy legalább 60 fokon mossuk ki azokat havonta, vagy pedig tegyük mindet a fagyasztóba legalább 12 órára. A leghatékonyabb megoldás a fagyasztás és az azt követő fertőtlenítő mosás együtt — írja a család.hu.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!