A felnőtt népesség több mint 60 százaléka elhízott

2016. március 18. 12:51

Nem mozgunk eleget és túl sok szénhidrátot fogyasztunk, ezzel pedig az OECD országok közül a harmadik legrosszabb helyen vagyunk elhízás tekintetében – derült ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság kongresszusán.

2016. március 18. 12:51

A mozgásszegény életmód, a megnövekedett szénhidrát- és kalóriabevitel következtében drasztikusan nőtt az elhízás gyakorisága az elmúlt negyven évben Magyarországon – mondta a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) elnöke a szervezet XVI. kongresszusán pénteken Budapesten. Bedros J. Róbert előadásában hozzátette, a férfiak esetében 63 százalék, a nőknél 61 százalék az elhízottak aránya, az OECD-országokkal összehasonlítva Magyarországé volt a 3. legrosszabb hely egy 2014-es kimutatás szerint. 

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kiemelte, az elhízás az egész testre károsan hat, a testtömegindex (BMI) növekedésével a kísérő betegségek – például a magas vérnyomás, a cukorbetegség – kockázata is növekszik. Kiemelte, hogy 10 százalékos testsúlycsökkenéssel 30-50 százalékos vércukorszint-csökkenés érhető el, de 50 százalékkal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

A társaság elnöke közölte, az elhízáshoz nagyban hozzájárul a mozgáshiányos életmód, az ülőmunka, a megnövekedett szénhidrátbevitel és az ételadagok növekedése. Az elhízás egy krónikus betegség, kezelése élethosszig tart, és ha a kezelés elmarad, a páciens visszahízik.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kétnapos kongresszus nyitó napján köszöntőjében a testmozgás, a mozgásszegény életmód elleni küzdelem és a megfelelő táplálkozás fontosságáról beszélt. Úgy vélte, hiába a szakmai polémia, ha a társadalomhoz nem jutnak el azok az üzenetek, amelyekkel megelőzhető az elhízás, hiszen itt az egyéni szerepvállalásnak fontos szerepe van.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2016. március 18. 18:25
Igen, nyilvánvaló, hogy az elhízás az a mindennapos éhezés, és a mélyszegénység egyenes következménye, ahogy azt a balliberális média képviselői úton-útfélen elmondják. Kivéve persze azokat az éveket, amikor nem ők kormányoztak. Akkor ugyanis az elhízás csakis a jólét következménye lehetett. http://www.origo.hu/itthon/20040906gyurcsany.html
Nannyó
2016. március 18. 17:23
Zsíroskenyér-kövérség... Senki ne merje azt mondani, hogy a jólét miatt elhízott a magyarok több, mint 60 százaléka...
Megtalálta
2016. március 18. 15:50
"Bedros J. Róbert előadásában hozzátette, a férfiak esetében 63 százalék, a nőknél 61 százalék az elhízottak aránya..." A túlsúlyosok aránya 60% körüli, az elhízottaké meg kb. 30%.
még fokozza
2016. március 18. 14:49
Döbbenetes tudományos újdonságokat derített ki a főigazgató.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!