Farkas Istán piarista és Németh Emma szociális nővér kapta a Gelsey Vilmos-díjat

2015. december 09. 14:41

Farkas István piarista szerzetes, azaz Lupus atya és Németh Emma szociális testvér nyerte el a Szeged-csanádi Egyházmegye által alapított pedagógiai intézet díját. A jutalmazottakat a díj alapítója és egyben névadója is méltatta.

2015. december 09. 14:41

Farkas István piarista szerzetes, azaz Lupus atya matematika-, fizika-, technika- és hittanszakos tanár, a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásáért is felelős szakember, valamint Németh Emma, az egyházi oktatás-finanszírozás rendszerének kidolgozásában segédkező szociális testvér, szerzetes vehette át a Gelsey Vilmos-díjat - írja a piarista rend honlapja. A kitüntetettek az oklevél és Kovács Jenő szobrászművész plakettje, kisplasztikája mellett egy-, illetve kétmillió forint pénzjutalomban részesültek. 

Kozma Gábor, a Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézet főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az ünnepségen nemcsak a díjazottakat, hanem mindazokat köszöntik, akik pedagógiai pályájuk során, a hétköznapokban kiállnak az intézmény ügye mellett. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a megnyitón úgy fogalmazott, karácsony közeledtével általában felmerül az igény az emberekben, hogy jót tegyenek, ám vannak olyanok, akiket egész évben ez éltet. Mint mondta, a mai napon azokat köszöntik, akik szakterületükön a legjobbat nyújtva „szikrákat csiholnak magukból”.

A Szeged-csanádi Egyházmegye 2014 nyarán alapította meg pedagógiai intézetét Gelsey Vilmos támogatásával. Az intézet munkatársai szaktanácsadást nyújtanak, részt vesznek a tantárgygondozásban, a pedagógiai értékelésben, tájékoztatásban, valamint a tanulmányi, a sport- és tehetséggondozó versenyek szervezésében is. Mint azt a névadó az alapítási ünnepségen megfogalmazta és az idei díjátadón is megerősítette, Magyarországon egyre fontosabb, hogy az oktatás színvonala emelkedjen, ehhez pedig az iskolákban elengedhetetlen az elkötelezett szakemberek iránymutatása. A jó pedagógus biztos talajból növekszik, amit az erkölcs, az érték és a tudás táplál. Gelsey Vilmos azt mondta, évtizedekig dolgozott egy olyan intézményen, ahol olyan diákokat nevelhetnek, akik Magyarországon sokat tehetnek a gazdasági és szellemi fellendülésért.

A katolikus keresztény nevelés ügyéért elkötelezett szakemberek elismeréseként alapította Gelsey Vilmos a pénzjutalommal járó nagydíjat és díjat.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2015. december 12. 20:30
Én még aktív korában találkoztam vele.
mokány
2015. december 12. 01:14
Elkéstél. A Tanárúr már nyugdíjas, nem oszt osztályzatokat.
acido domingo
2015. december 09. 18:58
50% találati arány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!